Schoonheidssalon Pura Vida vervult zomerwens bewoner Slingeborgh

DELEN

Assen – Tijdens de zomermaanden organiseert de Riki Stichting de Zomer-Hartenwensen-Actie. Bewoners van verzorgingshuizen kunnen een wens insturen en uit de vele inzendingen worden dan een aantal wensen gekozen die vervuld worden. Zo wilde mevrouw Rijna Folkersma graag een keer naar een schoonheidsspecialiste. Haar wens werd uitgekozen en ze kon een dagje gaan genieten.

Begin juli heb ik hiervoor contact gezocht met Linda Hulsinga-Wever, eigenaresse van Pura Vida, Baby Spa en Beauty, aan de Ceresstraat 6 in Assen. Het verhaal werd voorgelegd en Linda reageerde meteen spontaan met “Wat leuk dat je aan mij denkt. Ik zou dit graag voor deze mevrouw doen. Wat bijzonder dat ze dit nog graag een keer wil”. En zo werd een afspraak gemaakt voor woensdag 17 juli. Rond tien uur verscheen een taxi bij de Slingeborgh, een locatie van Interzorg Noord Nederland, die mevrouw Folkersma naar de stad bracht.

Kattenbrasserie Sam & Moos
Allereerst werd een bezoekje gebracht aan Kattenbrasserie Sam & Moos. Daar was de ontvangst al meteen uiterst vriendelijk. Er werd een plekje voor de rolstoel gezocht en er werd gevraagd of wij op tijd stonden. Ze wilden ons anders wel als eerste iets te drinken brengen. Bij binnenkomst sprong er direct een grote rode kat op schoot en de andere katten liepen nieuwsgierig rond de rolstoel van mevrouw. “Zie je wel, ze houden van mij, dat kun je meteen zien”, was haar reactie.

Ondertussen kwam er nog een appje van Linda: “Geniet er maar even van samen, als jullie het er aan toe hebben zijn jullie welkom”. Even later vertrokken we naar de schoonheidssalon. Linda stond ons in de deuropening al hartelijk op te wachten. Het bekende ijs was meteen gebroken, want iets nerveus was mevrouw toch wel. Best spannend, zo’n eerste keer naar de schoonheidsspecialiste. Door deze ontvangst voelde ze zich heel welkom. Ieder mens wil immers gezien worden.

De juiste persoon
In de salon zelf kwam bij mij meteen de bevestiging dat Linda de juiste persoon was voor het vervullen van deze zomerwens. De ontvangst, de manier van reageren, het geduld en het begrip. Alsof ze iedere dag met mensen met dementie werkt. Zo natuurlijk reageert en handelt Linda. Begreep mevrouw het even niet, dan legde Linda het nogmaals geduldig uit. Waren de handdoeken te warm, dan stopte Linda meteen. Gaf mevrouw een totaal afwijkend antwoord, dan bewoog Linda mooi met haar mee en ging het gesprek een andere kant op.

Bewondering
Mevrouw Folkersma praatte honderduit en ondertussen werd haar gezicht gereinigd, de wenkbrauwen geknipt en in model gebracht en volgde er een gezichtsmassage. “Werkt u hier ? Misschien kan ik wel een keer voor u invallen”, grapte mevrouw. En Linda reageerde bevestigend dat mevrouw een prima model was, waardoor het zelfvertrouwen van mevrouw groeide. Het was niet alleen een gezichtsbehandeling, maar ook een sociaal gebeuren, een echt uitje. Twee vrouwen die met elkaar in gesprek waren over koetjes en kalfjes. Met bewondering keek ik naar Linda en haar manier van reageren.

Rust
Op het moment van de gezichtsmassage kwam de diepe ontspanning bij mevrouw en viel ze bijna in slaap. Linda en ik keken elkaar aan, begonnen steeds zachter te praten en fluisterden tegen elkaar: “Moet je eens kijken wat je nu bereikt, wat mooi”. Een glimlach op ons beider wangen, de warmte die ik van binnen voelde, voelde zij ongetwijfeld ook. Het is zo mooi om iemand volledig tot rust te zien komen. Rust, in die bijzondere wereld van dementie, die wereld die vaak voor zoveel onrust en verdriet zorgt.

Even een praatje tijdens het intrekken van het gezichtsmasker

“Ik ben als een kind zo blij”
“Oh, wat zal ik mooi worden”, een zin die mevrouw telkens maar weer herhaalde. En ze wérd mooi gemaakt na de reiniging en massage. Een kleurtje op de lippen, de wangen en de ogen. En toen de opmerking van mevrouw: “Ik ben als een kind zo blij” ………….

Na het bezoek aan de schoonheidssalon volgde nog een bezoek aan een kledingwinkel, waar een pantalon met blouse werd gekocht, uitgezocht door mevrouw zelf. Giechelend in een pashokje, kijken hoe de kleding staat, paraderen voor de spiegel. Gewone dingen die voor haar helaas niet meer zo gewoon zijn, maar vandaag wel mogelijk werden gemaakt. Bij de drogist werd nog een dagcrème gekocht én een lipstick, zodat ze iedere ochtend weer even wordt herinnerd aan dit fijne bezoek aan de schoonheidssalon.

De woorden “Ik ben als een kind zo blij” maakten deze dag tot een fantastische dag. De dag begon met een kleine glimlach en eindigde met een tevreden ontspannen gevoel. Mevrouw een mooie dag bezorgen is uitstekend gelukt !

Linda: “ik vond het oprecht leuk om te doen en om mevrouw zo zien te genieten”.

Alle lof voor Linda Hulsinga van Pura Vida. Dank voor het vervullen van deze mooie wens!

Foto’s en tekst: Monique Babtist

Facebook Pura Vida
Ceresstraat 6
9401 DR Assen
0592 – 422 455