Schrijfactie Amnesty International bij Kunstcafé Samalas

DELEN
Schrijfactie Amnesty International bij Kunstcafé Samalas

Op 10 december 1948 is de verklaring van de Universele Rechten van Mens aangenomen en ondertekend door de Verenigde Naties. In 1962 werd in Engeland Amnesty International opgericht en in 1968 volgde de Nederlandse afdeling.

10 december is dan ook wereldwijd uitgeroepen tot de Dag van de Mensenrechten. Amnesty grijpt deze datum graag aan om extra aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen door het schrijven van brieven. Op deze dag, woensdag 10 december a.s. organiseerde de Amnesty groep in Assen een wereldwijde schrijfactie.

Burgemeester Carry Abbenhues opende woensdagmorgen de actie in het Internationaal Lunch- en Kunstcafé Samalas op de bovenste etage van warenhuis Vanderveen in Assen en vanaf dat moment kon er geschreven worden aan mensen die onder anderen in politiek gevangenschap zitten in vele landen ter wereld. “Dit help zeer zeker, een mooi voorbeeld is Ales Bialiatski die in Wit-Rusland veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenisstraf, door te schrijven naar de autoriteiten aldaar werd deze man na drie jaar vrijgelaten”, aldus een woordvoerster van Amnesty in Assen.

Amnesty International

Amnesty International is een wereldwijde beweging die opkomt voor de mensenrechten. Amnesty onderzoekt op alle continenten of mensenrechten worden nageleefd. Amnesty maakt schendingen openbaar en komt op voor slachtoffers. Amnesty protesteert niet alleen tegen onrecht maar werkt ook aan concrete oplossingen. Gezamenlijk met miljoenen mensen die Amnesty wereldwijd steunen die massaal en eensgezind in actie komen. Vanuit alle hoeken van de wereld zet Amnesty International regeringen onder druk. Amnesty werkt samen met lokale groepen en lokale organisaties en voorvechters van mensenrechten in landen waar dit het hardst nodig is. Amnesty International blijft echter altijd volstrekt onpartijdig en onafhankelijk. Amnesty International ontvangt geen financiële steun of subsidie van overheden om de onpartijdigheid en onafhankelijkheid te waarborgen. Op deze manier bouwen we aan een wereldwijde mensenrechtenbeweging en komt Amnesty International overal op voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.