Assenaar Sebastiaan Nieuwenhuis wil Kaunertaler Gletscher bedwingen met handbike

DELEN

Assen – Op donderdag 13 juni zal een grote groep mensen meedoen aan de 7e Handbike Battle in Oostenrijk, een klim over 20 kilometer naar de Kaunertaler Gletscher. Onder hen Assenaar Sebastiaan Nieuwenhuis als één van de deelnemers van het UMCG Handbiketeam. De Handbike Battle wordt gezien als een grote uitdaging, zowel fysiek als mentaal.

Fanatiek sporter
Sebastiaan is geboren met Spina Bifida, ook wel “open rug” genoemd. Hij vertelt dat hij een erg fanatiek sporter was, maar in mei 2017 te maken kreeg met een hernia. De hernia zorgde ervoor dat hij moest gaan revalideren in Beatrixoord in Haren. Als sporter, CrossFitt, moest hij daarna op zoek naar een andere sportieve uitdaging. CrossFitt bracht na het herstel van zijn hernia te grote risico’s met zich mee. Het fanatiek sporten en het aanmeten van een andere levensstijl zorgde er eerder al voor dat Sebastiaan 30 kilo was afgevallen en sindsdien veel fitter door het leven ging.

Sebastiaan viel 30 kilo door een andere levensstijl

“Dit is wat ik wil”
Tijdens zijn revalidatietraject in Haren kwam hij voor het eerst in aanraking met de sport handbiken. Een handbike is een speciaal soort fiets waarbij de pedalen worden voortbewogen door de bovenste extremiteiten (de armen). Na de tweede training had Sebastiaan meteen het gevoel: “Dit is wat ik wil !”. Hij traint inmiddels mee met de BEA Handbike Groep (Beatrixoord in Haren). Als enige en eerste Asser handbiker is Sebastiaan geselecteerd als deelnemer van het UMCG Handbike Team voor de Battle in Oostenrijk.

Sebastiaan, op zijn handbike. Tijdens het trainen mét helm + vlaggetje

Handbike Battle Oostenrijk
De battle in Oostenrijk is een strijd over ongeveer 20 kilometer naar de Kaunertaler Gletscher. Men klimt vele hoogtemeters en ervaart daardoor waar men, met een lichamelijke uitdaging, mentaal en fysiek toe in staat is. Deelnemers zijn (oud) revalidanten van revalidatiecentra uit heel Nederland. Tevens zijn er een aantal individuele deelnemers en zagen we de afgelopen jaren een aantal Oostenrijkse handbikers deelnemen aan de battle.

Doel van de battle
Volgens de website van de HandbikeBattle is het doel van de battle:
mensen actief en fit te laten worden door hen een uitdaging te bieden die stimuleert om zelfstandig en met anderen intensief te gaan trainen in de handbike. De HandbikeBattle is een wedstrijd, maar het belangrijkste is dat de deelnemer de finish haalt en daardoor vertrouwen krijgt in zijn eigen capaciteiten en ook andere doelen durft na te streven.

Landelijke trainingsdag
Voorafgaand aan de battle wordt er veelvuldig getraind. De landelijke trainingsdag was voorgaande jaren op de Posbank bij Rheden. Een natuurgebied met vele hoogteverschillen en dus bij uitstek geschikt voor een training. Ook voor dit jaar staat de Posbank weer op de agenda.

Buddy
De deelnemers zijn gekoppeld aan een zogenaamd buddy. Voor Sebastiaan is dat Harry Löhr: “Ik ben door Sebas gevraagd om zijn buddy te zijn. De reden dat ik gelijk “Ja” heb gezegd is; Sebas is mijn maatje, heb zijn hele periode van hernia meegemaakt en wil hem, zoals hij ook aangeeft, hiermee zijn slechte periode positief (helpen) afsluiten. Ik vind het super gaaf hoe mensen met een lichamelijke uitdaging deze prestaties weten te behalen. Ik hoop samen met Sebas (en natuurlijk de anderen) een super prestatie neer te gaan zetten en de finish te halen!

Training Posbank 2016 door andere deelnemers UMCG Handbike Team

Sponsoring
Iedere deelnemer aan de battle in Oostenrijk wordt gevraagd om € 2.500,00 sponsorgeld op te halen. Dit geld is nodig voor onder andere trainingen, vervoer, materiaal, overnachtingen tijdens de battle-week, medische testen en keuringen. Bedrijven die sponsoren vanaf € 200,00 krijgen iets terug voor de sponsoring in de vorm van publicatie. Particulieren kunnen uiteraard ook voor een kleiner bedrag sponsoren. Iedere bijdrage is welkom.

Particulieren en bedrijven die willen sponsoren kunnen contact opnemen via de mail: sebastiaan.nieuwenhuis@gmail.com

Sebastiaan: “2017 en voor 2018 zijn voor mij behoorlijke pittige jaren geweest. Ik kijk uit naar een mooie periode met een geweldig team van gemotiveerde mensen. Tevens is dit voor mij een periode waarin ik wil testen waar ik mentaal maar vooral fysiek toe in staat ben. Mijn beste vriend Harry is mijn buddy tijdens de battle, ik kan me geen beter persoon bedenken om een slechte periode positief mee af te sluiten!”

Facebook
UMCG Handbike Team Groningen
Handbikebattle Sebas 2019

Verschillende soorten handbikes