Slavisch Toneel speelt De overwinning op de zon

DELEN
Slavisch Toneel speelt De overwinning op de zon

ASSEN – Ooit bewegende kunstwerken van Malevich gezien? Nog eens een theaterspektakel uit 1913 meemaken? Kom dan zondagmiddag 15 februari naar het Drents Museum. Om 14.00 uur speelt Het Slavisch Toneel in de Abdijkerk een reconstructie van de wereldberoemde opera De Overwinning op de zon. De toegang is gratis, je betaalt alleen het entreebewijs voor het Drents Museum. Wees op tijd, want vol is vol.

Totaalkunstwerk

De wereldberoemde opera De overwinning op de zon is een totaalkunstwerk, dat het unieke resultaat was van een vruchtbare samenwerking tussen Kazimir Malevich (hij tekende voor decors en kostuums), Matoesjin (muziek), Chlebnikov en Kroetsjenych (tekst). De première in St. Petersburg, in 1913 leidde tot grote consternatie, 102 jaar na dato zal het niet anders zijn. De opera is een hoogtepunt in de geschiedenis van het Russisch futurisme. Met zijn decors en kledingontwerpen – voor een deel opgenomen in de tentoonstelling Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie – legde Malevich de basis voor zijn suprematisme.

Spraakmakend spektakel

Onder leiding van regisseur Jenny Stelleman zorgen de veelzijdige acteurs op 15 februari voor een spraakmakend spektakel. Studenten van KABK Den Haag hebben de originele decors en kostuums van Malevich bewerkt onder leiding van kunstenaar Charlie Citron. De muziek van Matoesjin ligt in handen van pianist Sara Crombach, ondersteund door violist Jan Lodewijk Eshuis. Het Slavisch Toneel oogstte eerder lof met uitvoeringen van onder andere Tsjechov, Havel en Gogol.

De tentoonstelling Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie in het Drents Museum loopt nog tot en met 15 maart.

Foto: Drents Museum © JAV Studio’s