Snelste Superkarter van Europa wordt in Assen gekroond

DELEN
ASSEN – De ontknoping van de titelstrijd bij de 235 kilometer per uur snelle snerpende tweetakten is nabij! Ondanks het ogenschijnlijke grote punten verschil tussen de koplopers Adam Kout uit Tsjechië en Peter Elkmann uit Duitsland is de strijd om het Europees kampioenschap nog lang niet beslist.

In beide finaleraces kunnen 25 punten behaald worden waardoor de titel in theorie zelfs nog naar Nederland (Marcel Maasmann) of België (Yannick de Brabander) kan gaan. De regerend kampioen Adam Kout uit Tsjechië staat met 91 punten aan de leiding gevolgd door de voormalig Europees kampioen en ex Formule 3-coureur Peter Elkmann met 73 punten uit Duitsland. Op de derde plaats staat verrassend de uit België afkomstige nieuwkomer Yannick de Brabander. Liam Morley uit Groot Brittannië zit de Belg op de hielen met 51 punten. Op de vijfde plaats staat de eerste Nederlander Marcel Maasmann, winnaar van beide races op de GAMMA Racing Day van 2012, met 44 punten.

Laatste tweetakten?

Superkarts zijn de laatste voertuigen op de GAMMA Racing Day die gebruik maken van de felle tweetaktmotor; een verbrandingsmotor waarbij de zuiger elke tweede klap zorgt voor ontbranding van het brandstofmengsel in de cilinder. Dit principe zorgt voor een zeer direct karakter en een relatief hoog, maar klein toerengebied waarin de coureur over het volle vermogen kan beschikken. Het kenmerkende geluid van een nieuwe tweetaktmotor die ingelopen moet worden, het bewerken van een cilinder, het afstellen van de carburateurs; de Superkartpaddock is, mede omdat er als één van de weinige series nog met de ‘ouderwetse’ tweetaktmotor wordt gewerkt, een perfect voorbeeld van hoe het er tientallen jaren geleden aan toeging in het rennerskwartier tijdens de Dutch TT!

Razendsnel op TT Circuit Assen

Met 95 pk en slechts 218 kg. inclusief de coureur behalen de Superkarts op Assen topsnelheden van 235 km/h en ongeveer dezelfde rondetijden als de Formule Renault. Door de geweldigde ‘downforce’, de druk die de kart dankzij spoilers en vleugels uitoefent op het wegdek, kan een Superkartcoureur zeer laat in de ankers en er een zeer hoge bochtensnelheid op nahouden. Het besturen van een superkart vertoont dus veel gelijkenis met het besturen van een Formule-auto. Doordat de bestuurder vrij dicht boven het asfalt hangt is de beleving echter veel intenser. Nederland wordt vertegenwoordigd door 6 rijders.

Marcel Maasmann, Laurens Westerdijk, Leo Kurstjens, Mark Verhaar, René van Dijk en Jan Bakker zullen zeker voor het Nederlandse publiek goed voor de dag willen komen.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen