Snelste waterstofauto ter wereld op GAMMA Racing Day

DELEN

ASSEN – Een 200 kilometer per uur snelle, witte wolken uitbrakende, maar tegelijkertijd fluisterstille bolide. En de uitstoot? Precies 0 gram CO2, er komt alleen zuiver water uit de uitlaat! ‘s werelds snelste waterstofraceauto komt aanstaande zondag 2 augustus in actie op het TT-circuit tijdens de GAMMA Racing Day.

Forze VI van de TU Delft komt voor het eerst sinds de succesvolle recordpoging op de Nürburgring in Nederland in actie en wel op de beroemde MotoGP-baan tijdens het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa.

Forze VI verbreekt ronderecord op Nurburgring

Het was de ultieme test voor Forze VI, de waterstofraceauto gebouwd door studenten van de TU Delft: Een ronde over de Nürburgring Nordschleife. Met niemand minder dan voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers achter het stuur deed Forze VI minder dan 11 minuten over de 21 kilometer en 176 bochten. Niet eerder ging een auto met een brandstofcel zo snel over het fameuze circuit. Met hun waterstofraceauto willen de studenten laten zien wat de potentie is van waterstof brandstofcellen voor de auto-industrie.

‘s Werelds eerste waterstofracer

Forze VI is ontwikkeld door een groep van 50 studenten van de TU Delft. Samen hebben ze tweeënhalf jaar aan de ontwikkeling van de waterstofracer gewerkt, de eerste ter wereld. De komende jaren wil het Formula Zero Team Delft de strijd aangaan met racewagens met een verbrandingsmotor, met als ultieme doel het rijden van de 24 uur van Le Mans met een waterstofracewagen. Coureur Jan Lammers was op de Nürburgring zeer te spreken over de wagen: “het is bijzonder knap hoe deze studenten zelf een racewagen hebben gebouwd die zo strak en goed rijdt, helemaal als je weet welke geavanceerde technologie er onder de motorkap ligt.

Racen op waterstof en zuurstof

In de brandstofcel van de waterstofracewagen auto reageren waterstof en zuurstof met elkaar. De cel zet de gassen om in elektriciteit, met een extreem hoog rendement (60%). Met deze elektriciteit worden vervolgens de elektromotoren in de auto aangedreven. Waterstof brandstofcellen hebben een groot voordeel boven batterijen in elektrische auto’s: bereik. Waterstof is net als benzine in enkele minuten te tanken, wat voor langere afstanden veel praktischer is.

Gratis naar de Gamma Racing Day 2015? Klik hier!