Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte viert tienjarig jubileum

DELEN

ASSEN – Met een ‘walking diner’ en bijzondere sprekers viert Resto VanHarte Assen op dinsdag 22 september het tienjarig bestaan van stichting VanHarte. De avond wordt ingevuld met spetterende optredens en heerlijke hapjes.

De hele maand september staat in het teken van het tienjarig bestaan. In alle Resto’s verspreid door het land worden lustrumfeesten georganiseerd. VanHarte gaat door, in nog meer Resto’s in Nederland. Omdat het nodig is. Want samen eten verbindt, buurten fleuren op en eenzaamheid vermindert. Mensen doen weer mee, bij de sociale buurtrestaurants van Resto VanHarte.

Het werkt, al tien jaar lang

Eén op de drie mensen voelt zich eenzaam. En die eenzaamheid is moeilijk te bestrijden. Vooral in de grote steden, waar weinig sociale controle is, leven veel mensen zonder sociaal netwerk. Zoals oudere mensen die hun partner verloren. Maar ook bij dertigers en veertigers is veel eenzaamheid, bijvoorbeeld door echtscheiding of verlies van werk. Resto VanHarte is het buurtrestaurant waar ontmoetingen en activiteiten centraal staan. Hier is iedereen van harte welkom om aan te schuiven en mee te helpen. We zien dat het werkt, al tien jaar lang. En we zijn er trots op dat we het oudste eet-initiatief zijn van Nederland.

Warme contacten en vrijwilligerswerk dat voldoening geeft

In tien jaar tijd heeft stichting VanHarte landelijk meer dan 1 miljoen maaltijden geserveerd en evenveel handen geschud en glimlachen gezien. Meer dan 18.000 mensen deden vrijwilligerswerk in onze Resto’s. Daar zaten 1.250 stagiairs tussen die een beroepsgerichte stage deden. Meer dan 2.500 stagiairs vervulden een maatschappelijke stage. Bijna 300 mensen kregen via de reclassering bij Resto VanHarte weer het gevoel dat ze op de juiste weg waren. Meer dan 200 Wajongers vonden bij ons een nieuwe uitdaging in hun leven. Meer dan 5.000 wijkbewoners vonden als vrijwilliger een warme plek waar ze nuttig waren. Onze vrijwilligers verwelkomen wekelijks duizenden gasten in onze buurtrestaurants.

Kom mee-eten bij Resto VanHarte

Dinsdag 22 september bent u van harte welkom op het ‘walking diner’ in de MFA Pittelo aan de Amstelstraat 14 van 17.00 tot 20.00 uur. Gasten die een zakelijke relatie hebben met Resto VanHarte kunnen zich aanmelden op de website. Alle overige gasten, vrijwilligers of belangstellende kunnen zich aanmelden via telefoon 0900 900 3030, op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.30 uur (10 ct/min). Maar u bent ook welkom op andere avonden. Het Resto is elke dinsdag geopend in Pittelo en elke donderdag geopend in Peelo.

Tien jaar Resto VanHarte, enkele hoogtepunten

Stichting VanHarte werd opgericht in 2005 met de opening van het eerste Resto in Den Haag. De formule om met elkaar een buurtrestaurant op te zetten waar bewoners en wijkorganisaties elkaar ontmoeten, sloeg aan. Daarna volgde een periode van gestage uitbreiding van het aantal Resto’s verspreid door het land. Ook de KinderResto’s, waar kinderen leren over gezonde voeding en sociale vaardigheden, sloegen aan. In 2009 zette Resto VanHarte de eerste ‘Langste Eettafel tegen Eenzaamheid’. Dit initiatief werd later opgenomen in de Week tegen Eenzaamheid i.s.m. Coalitie Erbij. In 2010 opende Prinses Máxima het 25ste Resto in Amersfoort en won Resto VanHarte de ‘Kookboek van het Jaar 2010’-verkiezing.

Het LEI-onderzoek Wageningen bevestigde onze uitgangspunten: samen eten is gezonder en maakt mensen minder eenzaam. In 2013 startten we met avonden voor tieners. Ook zij behoren – door crisis en de terugtrekkende overheid – tot de kwetsbare groepen. Loes Luca werd onze ambassadeur en we openden ons 30ste Resto VanHarte.

Foto: Marieke Lucas