Spanning stijgt voor IJsspeedwayer Jasper Iwema

DELEN

ASSEN – In de jaren zeventig en tachtig kwamen tienduizenden motorsportliefhebbers af op de ijsspeedway races. Deze populariteit was in Nederland te danken aan Assenaar Roelof Thijs. Vanaf 1973 was Thijs actief als ijsspeedway coureur. Diverse races wist hij op zijn naam te zetten en in 1984 wist de Assenaar zelfs als 5de te eindige op het WK.

Vrijdagavond om 19.00 uur zal het startsein worden gegeven voor 24 rijders die een even aantal heats gaan rijden in het Thialf IJsstadion in Heerenveen. Onder deze 24 ijs-gladiatoren ook ex-wegracecoureur Jasper Iwema uit het Drentse Hooghalen. Iwema wordt bijgestaan door twee studenten van het Drenthe College (TT Instituut) in Assen. Een van deze motorfietstechnicus in opleiding is de 17-jarige Jenno Plantenga.

“We zijn met z’n beide geselecteerd om de motor van Jasper zo goed mogelijk te prepareren voor de races”, zo laat een enthousiaste Jenno enkele uren voor de start van de Roelof Thijs Bokaal weten. “Op school kon je, je inschrijven om monteur van het IJsspeedwayteam van Jasper te worden, een stage bij het team. Ook kwam Jasper zelf langs voor een gesprek. Uiteindelijk zijn Jantinus en ik het geworden en hebben we dit jaar veel beleefd en geleerd binnen ons team”. Sleutelen op de vreemdste plekken in onder anderen Kazachstan, Rusland, Zweden en Finland. Temperaturen van 30 graden onder nul en met z’n allen in een bus 5000 kilometer rijden voor de race. Plantenga draait er z’n hand niet meer voor om. “Ik hoop dat Jasper vanavond vooraan mee kan strijden, de motor staat er in ieder geval goed bij”.