Spanning verwacht bij NK-titelstrijd in Assen

DELEN

Spanning verwacht bij NK-titelstrijd in Assen

Wie neemt de vacante Nederlandse titel Wintertriathlon over van Durk Fabriek. Weet Yvonna Tinga haar verleden jaar in Assen behaalde titel bij de dames te prolongeren? Het zijn vragen waar op zaterdag 26 oktober het antwoord zal komen. Dan staat zowel bij de mannen als de vrouwen het Nederlands Kampioenschap Wintertriatlon op het programma. De dames en heren gaan van start voor het NK op de kwart afstand, dat wil zeggen 10 kilometer lopen, 50 kilometer fietsen en 20 kilometer schaatsen.

De afstand die de dames dit jaar van start tot finish moeten afleggen is aanmerkelijk groter dan verleden jaar op het programma stond. Toen gingen zij nog op pad voor de 5 km. lopen, 25 km. fietsen en 10 km. Dit jaar leggen ze de dubbele afstand af en zijn de vrouwen gelijkgesteld aan de mannen.

yvonna-tinga
Yvonna Tinga © Foto: Meijco van Velzen

Het kampioenschap bij de mannen heeft een bijzonder karakter door de afwezigheid van de kampioen van verleden jaar. Durk Fabriek, die verleden oppermachtig was, maar door een val op het ijs bijna naast de titel greep, doet niet mee. Hij heeft begin oktober laten weten dooreen blessure te moeten afzien van deelname. “In de zomer heb ik een loopblessure opgelopen. Daardoor heb ik mij niet specifiek genoeg kunnen voorbereiden om succesvol mee te kunnen doen aan het NK.  Ik ben echter wel van plan de komende jaren nog eens terug te keren naar de Wintertriathlon Assen, want het heeft mij vorig jaar enorm veel plezier gebracht”, aldus Fabriek.

Door de afwezigheid van Fabriek moet Erik-Jan Spijkerman als favoriet worden beschouwd. Deze atleet uit Hoorn greep twee jaar geleden achter Wim Nieuwkerk de tweede plaats in het NK en verleden jaar werd Spijkerman tweede achter Durk Fabriek. Spijkerman is zelf erg voorzichtig over zijn kans. “Mijn verwachtingen voor dit jaar zijn niet hoog. Ik heb afgelopen zomer niet volop getraind en ben mij pas sinds september aan het voorbereiden voor de wintertriathlon. Dit maakt dat ik momenteel niet kan inschatten wat mijn kansen zijn. In een wedstrijd ga ik altijd tot het uiterste, dus ik zal zien wat dat mij dit jaar brengt”, aldus Spijkerman. Niet uit te vlakken is oud-kampioen Teun Sweere. Verleden jaar werd hij derde achter Fabriek en Spijkerman.

Waar bij de mannen een nieuwe kampioen wordt gehuldigd, is de situatie bij de vrouwen anders. Kampioene Yvonna Tinga komt wel aan de start en wil haar titel graag prolongeren. ´Ik zal zeker proberen de titel opnieuw te behalen, maar mijn voorbereiding is niet helemaal optimaal geweest. Ik heb al lange tijd last van mijn hamstring en heb daardoor niet de looptrainingen kunnen doen die ik graag had willen doen. Bovendien hebben wij vorig jaar de korte afstand gedaan. Ik weet niet wat mij beter ligt, de lange of de korte afstand. Ik doe eigenlijk alleen maar korte afstanden. Misschien dat nu de mensen met de lange adem naar voren komen. Wat betreft de concurrentie verwacht ik vooral tegenstand van Roos Hoogeboom en Eline Lute Kuin. Ik hoop op een mooie wedstrijd en mede voor al die vrijwilligers goede weersomstandigheden.”

Roos Hoogeboom zou Tinga inderdaad van de titel kunnen afhouden. De Limburgse werd verleden jaar derde op anderhalve minuut van Tinga.