Special Berend Botje Drents Museum Assen

DELEN

Op zaterdag 4 oktober 2014 om 15.00 uur organiseert het Drents Museum in samenwerking met het Drents Archief en de stichting Metafora de special ‘Berend Botje’. Een vrolijke voorstelling voor iedereen van 8 tot 90 jaar waarin historische feiten met een flinke korrel zout worden genomen. Humor voert daarbij de boventoon. Deze voorstelling geeft de bezoeker samen met ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ een breder beeld van de wereld in de 18de eeuw. Na de voorstelling is er in het Drents Archief een lezing voor de volwassenen en voor de kinderen een spannend spel.

Berend Botje

Iedereen kent het kinderliedje ‘Berend Botje’ wel, maar waar is dit liedje eigenlijk op gebaseerd? Een van de meest logische verklaringen is het verhaal van Lodewijk van Heiden, de grootste maar ook onbekendste zeeheld van Nederland. De voorstelling ‘Berend Botje’ geeft een beeld van het roerige Holland in het even roerige Europa van de 18de eeuw.  Het verhaal begint als Lodewijk van Heiden in de gevangenis zit, omdat hij stadhouder Willem V heeft helpen ontsnappen naar Engeland. Als hij vrij komt vertrekt hij naar Rusland, waar hij een groot aantal zeeslagen voor de Romanov’s wint. Lodewijk keert na vele jaren terug naar zijn geboorteplaats Zuidlaren waar hij door niemand meer wordt herkend. Teleurgesteld besluit hij verder te trekken: en nooit kwam Berend Botje weerom … Op zaterdag 4 oktober 2014 is het 164 jaar geleden dat Lodewijk van Heiden stierf.

Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Lodewijk van Heiden is de zoon van Sigismund Alexander van de Heiden Reinestein. Sigismund was de Drost van Drenthe en de baas van Johannes van Lier. De Van Lier’s bewoonden in de 18de eeuw het Ontvangershuis in Assen.  Sinds juni 2014 is in het Ontvangershuis van het Drents Museum ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ te vinden. In het Poppenhuis gaat de bezoeker terug naar de 18de eeuw van Drenthe. De bezoeker maakt kennis met de voorname familie van Lier en hun personeel. In iedere kamer is er iets te beleven waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Voorafgaand aan de voorstelling van ‘Berend Botje’ kan er op eigen gelegenheid een bezoek worden gebracht aan het Poppenhuis. Een belevenis voor jong en oud in het Asser museum.

Operatie Sigismund

Direct na het optreden kunnen volwassen in het Drents Archief een lezing bijwonen over Lodewijk van Heiden. Daarbij zijn ook documenten en ander materiaal van de familie Van Heiden te bekijken. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen in de kelder van het archief meedoen aan een leuk en spannend spel: Operatie Sigismund. Als echte speurneuzen doorzoeken de kinderen met de modernste technologie het archief van Sigismund van Heiden Reinestein.

Programma Berend Botje Special Drents Museum Assen

Vanaf 11.00 uur: Mogelijkheid tot het bezoeken van het Drents Museum

15.00 – 16.00 uur: Voorstelling Berend Botje

16.15  – 17.15 uur: Lezing of spel in Drents Archief

Kosten

Kinderen tot 18 jaar: € 5,50* Volwassenen:  € 18,50*

* Prijs is inclusief entreekaart Drents Museum, voorstelling en programma  Drents Archief. De kaarten zijn vooraf te bestellen via de website: www.stichtingmetafora.nl.