Spectaculaire intocht Sinterklaas met verrassende elementen

DELEN

ASSEN – Oplettende voorbijgangers hebben de stoomboot al zien varen langs de kustlijn van Frankrijk. De koers lag overduidelijk richting Nederland. Zaterdag 14 november zal Sinterklaas samen met 400 pieten en pakjesboot 12 Assen binnenvaren.

Vanaf 12.00 uur is het feest op de kop van de vaart. DJ piet zal samen met één van de hoofdpieten het publiek langs de Vaart opwarmen. Dit jaar doen zij dat vanaf grote hoogte, want speciaal voor de aankomst van Sinterklaas wordt een hoge loopbrug geplaatst op de Kop van de Vaart. Zo heeft iedereen zicht op de boot die om 12.45 uur verwacht wordt. Burgemeester Out heet de goedheiligman hier welkom.

Op en langs het water wordt Sinterklaas begeleid door 400 pieten in boten, lopend, op praalwagens en op segways. De pietenstoet langs de Vaart bestaat uit een bonte verzameling van voertuigen, zwartepietenorkesten, tekenfilmfiguren, beesten en de geweldige mobiele pepernotenfabriek. Naast de Dorapraalwagen rijden er dit jaar twee nieuwe praalwagens mee. Het belooft weer een spectaculaire intocht te worden, met talloze verrassende en vernieuwende elementen.

Tijdens de traditionele optocht door de stad zullen Sinterklaas en Americo tijd maken voor handjes schudden en foto’s nemen. Tussen 13.30 en 14.00 uur komen zij aan op het Koopmansplein. Daar heeft de pietenband het plein al flink op stelten gezet.  Zoals ieder jaar is het ook hier één groot feest vanaf 13.00 uur. Hierna zal Sinterklaas de stad verlaten. Om 15.00 uur is de wijk Marsdijk aan de beurt.

Glutenpiet

Kinderen met een glutenallergie kunnen tijdens de intocht ook een handje pepernoten aannemen in Assen. Net als vorig jaar komt glutenvrije piet weer mee. Deze piet is te herkennen aan de bakfiets en het groene pak.

Een druk programma

Vanaf 14 november is het weer hard werken voor Sinterklaas en zijn pieten. Er staan nog talloze bezoeken gepland. Zo doet Sinterklaas op 21 november de wijken Kloosterveen en Peelo aan en staat op 29 november het Kolkend Sinterklaasfeest gepland en op 01 december het Speculaasconcert. Maar dat is pas een kleine greep uit de sinterklaasfeesten dit jaar.

Aandacht voor bereikbaarheid van het centrum

De organisatie van de intocht vraagt wel speciale aandacht voor de bereikbaarheid van het centrum. Als gevolg van de intocht worden enkele wegen rondom de Kop van de Vaart tijdelijk afgesloten. Daarnaast zijn natuurlijk de reguliere wegwerkzaamheden langs het water volop aan de gang. In overleg met de gemeente en de aannemer is er daarom tijdelijk een puinbaan langs het Kanaal opengesteld.

Verkeersregelaars regelen hier een goede en veilige doorstroom. Meer informatie via de reguliere informatiekanalen van de gemeente Assen.