Spectaculaire Junior Moto Races in Assen

DELEN

Assen – Motorclub Assen is met ingang van 2018 verantwoordelijk voor de organisatie en promotie van de wedstrijden in de juniorklassen motorwegrace die in Nederland onder auspiciën van de KNMV worden verreden. Motorclub Assen werkt hierin samen met de KNMV en met LDP International b.v.

Gratis toegankelijk
Op zaterdag 14 en zondag 15 april laten zo’n 90 coureurs tussen de 6 en 25 jaar in diverse klassen van minibikes en motoren spectaculaire trainingen en wedstrijden zien in de strijd om het Nederlands Kampioenschap Junior Moto Racing. De races zijn onderdeel van het motorsportseizoen van de KNMV. De wedstrijden zijn voor het publiek gratis toegankelijk.

Verschillende klassen
Het nieuw opgezette NK Junior Moto Racing telt 8 wedstrijden welke op verschillende circuits in Nederland worden verreden. In elke klasse wordt aan het eind van het seizoen een Nederlands Kampioen gehuldigd. De organisatie is in handen van Motorclub Assen en Omstreken in samenwerking met LDP international b.v.

De diverse wedstrijdklassen zijn samengesteld op basis van verschillende soorten machines, de leeftijd en de ervaring van de rijder. Zo zijn er verschillende minibike-klassen. In de Junior A klasse kunnen rijders van 6 tot 10 jaar kennis maken met echte competitie. De basis wordt gelegd om door te stromen naar de Junior B klasse, waarin coureurs van 10 tot 13 jaar op het scherpst van de snede rijden en hun race-ervaring vergroten. Alle junioren worden begeleid door een klasse trainer die rijders en ouders met advies bijstaat tijdens de evenementen. Voor rijders van 13 tot 16 jaar is de Junior C klasse, waarin power en snelheid centraal staan. De Open Minibike cup, de allersnelste minibike klasse zonder restricties, is er voor de meest ervaren coureurs vanaf 15 jaar.

Molenaar NSF 100
Naast de minibikes zijn er tal van andere klassen te bewonderen. Het Molenaar NSF 100 Championship biedt jongens en meisjes van 10 tot en met 14 jaar de kans om op een laagdrempelige, professionele manier te motorracen. De jonge talenten rijden op gelijkwaardige Honda NSF100 machines en worden altijd bijgestaan door een gediplomeerde KNMV-trainer.

Yamaha R125 Cup
Voor coureurs vanaf 14 jaar is er de GAMMA Yamaha R125 Cup. Deze succesvolle opstapklasse heeft als doelstelling rijders op een jonge leeftijd ervaring op te laten doen met een grote, volwassen motor in een zeer competitieve omgeving waarbij alle rijders op gelijkwaardig materiaal rijden.

Open 125
In de Open 125cc-klasse is er voor rijders vanaf 13 jaar de mogelijkheid om op verschillende merken 125cc motoren deel te nemen aan races. Ook mogen er verschillende aanpassingen gedaan worden aan het materiaal. Deze klasse rijdt gecombineerd met de MiniGP-klasse, een verzamelklasse voor verschillende motorconcepten en wielmaten, open voor rijders vanaf 12 jaar.

Puch
Tenslotte is er de Puch automaten-klasse, met spectaculair snelle 50cc en 70cc raceversies hiervan.

Regionale rijders
In het Molenaar NSF 100 Championship komen Daniël Tappel uit Stadskanaal, Twan Smits uit Steenwijk en nieuwkomer Nick Roelfsema uit Musselkanaal in actie. In de GAMMA Yamaha R125 Cup Colin Broesder uit Oude-Pekela en nieuwkomer Lucas Arends uit Eelde. Deze coureurs laten graag voor eigen publiek zien wat zij in huis hebben.

Tijdstip
Op zaterdag 14 april worden er de hele dag door alle klassen trainingen verreden en in de middag een tweetal races door de Molenaar NSF100 Cup, de GAMMA Yamaha R125 Cup en de Puch-klasse. De trainingen vangen aan om 10.00 uur en de prijsuitreiking zal rond 18:00 uur plaatsvinden.
Op zondag 15 april staan er kwalificaties en wedstrijden van de Minibikes en Open125cc/MiniGP op het programma. De trainingen vangen wederom aan om 10.00 uur maar de prijsuitreiking zal op deze dag rond 16:00 uur plaatsvinden.

Opening TT Education Center
Op zaterdag 14 april wordt het Education Center op de TT Junior Track officieel geopend. Dit gebouw wordt samen met de TT Junior Track een facilitaire spil in de opleiding van jeugdige coureurs. Verschillende gebruikers en initiatiefnemers met een centrale rol voor de motorsportbond KNMV kunnen gebruik maken van deze accommodatie. Moto2 coureur Bo Bendsneyder zal om 13:00 uur het TT Education Center officieel openen. Bendsneyder is voormalig Molenaar NSF100 en GAMMA Yamaha R125 kampioen.

Racen vanaf 6 jaar bij het NK Junior Moto Racing
Het NK Junior Moto Racing zorgt voor een mooi pallet aan motorracecompetities in diverse klassen. Dankzij een laagdrempelige, betaalbare formule kan iedereen vanaf 6 jaar meedoen. De circuits worden aan strenge veiligheidseisen onderworpen en de machines en kleding van de coureurs worden voorafgaand aan elke wedstrijd technisch gekeurd. De KNMV verzorgt de verzekeringen. Aan het begin van het wedstrijdseizoen worden nieuwe rijders goed geïnformeerd over het racen. Tijdens de evenementen worden diverse klassen bijgestaan door gediplomeerde trainers. Door dit alles kan er vanaf jonge leeftijd op een veilige manier deel worden genomen aan de wegracesport.

Wedstrijdkalender 2018
14 / 15 april: Assen (TT Junior Track)
12 mei: Eindhoven (Circuit de Lansard)
21 mei: Staphorst (De Tippe)
9 / 10 juni: Assen (TT Junior Track)
28 juli: Berghem (Circuitpark Berghem)
18 en 19 augustus: Assen (TT Junior Track tijdens GAMMA Racing Day)
8 september: Emmen (circuit Pottendijk)
22 september: Berghem (Circuitpark Berghem)

Kijk voor al het overige nieuws op www.juniorracing.nl

Foto: Mariska Grob