Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezoekt Praktijkschool Assen

DELEN

ASSEN – Aanstaande maandag zal staatssecretaris Jetta Klijnsma een bezoek brengen aan de Praktijkschool in Assen. Het bezoek is nu gepland, omdat in deze weken heel veel jongeren de school verlaten en hopelijk snel een leuke baan vinden of al hebben.

Dat is niet voor alle jongeren even makkelijk. Ook niet nu het economisch eindelijk weer wat beter gaat. Dat geldt met name voor jongeren die op een Praktijkschool zitten of vanwege een beperking speciaal onderwijs volgen.

Het kabinet heeft met werkgevers en werknemers de afspraak gemaakt om tussen nu en het jaar 2026 in totaal 125.000 banen in te richten voor mensen die wel kunnen werken maar vanwege een beperking niet in staat zijn het minimum loon te verdienen. De praktijkscholen en scholen voor speciaal onderwijs ontvangen maandag een brief waarin ze worden opgeroepen om bij het UWV te melden welke van hun leerlingen naar verwachting tot die doelgroep behoren.

Leerlingen van praktijkscholen en het speciaal onderwijs hebben dit jaar voor het eerst te maken met de Participatiewet, die op 1 januari in werking trad. Werkgevers die bereid zijn mensen uit de doelgroep van deze banenafspraak aan werk te helpen kunnen daar dan allerlei vormen van ondersteuning bij krijgen. Begeleiders op de werkvloer bv. of een aanvulling op het loon, waardoor het voor werkgevers aantrekkelijk wordt om óók werknemers met een beperking een baan aan te bieden.

Project Navigator

Staatssecretaris Klijnsma bezoekt maandag in Assen een praktijkschool waar ze praat met leerlingen over hun toekomstplannen en het werk dat ze na school het liefst zouden gaan doen. Ze praat ook over het project Navigator, waarbij leerlingen heel persoonlijk worden begeleid op hun zoektocht naar werk. Dit project begon in Drenthe (vandaar het bezoek aan Assen) en wordt uitgebreid naar andere regio’s, zoals Flevoland, Overijssel, Utrecht, Gouda en deels in Gelderland.

Een Navigator stippelt samen met de school, de ouders en de leerling vroegtijdig een route uit. Een route met als doel een betaalde baan. De Navigator houdt contact met de leerlingen, ook als deze van school is en inmiddels aan het werk.