Start project Jongeren op Gezond Gewicht

DELEN

ASSEN – Vandaag is in Assen de landelijke campagne Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) van start gegaan. Op de Buitenspeeldag bij de Vredeveldschool in Assen-Oost gaf Assen Beweegt! het officiële startschot.  Alle kinderen in Assen-Oost konden kennismaken met verschillende buitenspeelactiviteiten.

Met een stempelkaart konden ze allerlei beweegspelletjes doen waarbij een volle kaart recht gaf op een gezonde snack. Het kenmerk van deze spelletjes is dat kinderen het zonder hulpmiddelen en materialen (ook thuis) kunnen doen.

Jongeren Op gezond Gewicht (JOGG)

JOGG is de beweging waarin partijen in een stad, dorp of wijk zich inzetten om gezond eten en bewegen voor jongeren (0- 19 jaar) gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het is een lokale aanpak waarbij  publieke en private partijen samenwerken om overgewicht onder jongeren tegen te gaan. Zo werken naast ouders en gezondheidsprofessionals  ook bedrijven, winkeliers, scholen en de gemeente hieraan mee.  Die lokale samenwerking leidt tot betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en meer aandacht voor voeding.

Water

Assen beweegt! start met een JOGG aanpak in Assen Oost. Daarvoor heeft zij een Waterplan gemaakt. Als kinderen en jongeren meer water drinken in plaats van gezoete dranken, dan  levert dat een positieve bijdrage aan het voorkomen van overgewicht.  Uit onderzoek blijkt dat het drinken van gezoete dranken juist een van oorzaken is van overgewicht en obesitas.  Afgelopen voorjaar heeft de gemeente gratis waterpakketten uitgereikt aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en BSO’s om het drinken van gezoete dranken tegen te gaan.