Stil protest tegen de mensenhandel en slavernij

DELEN

ASSEN – Onder de naam Walk for Freedom werd zaterdag voor de 3e keer een wereldwijd stil protest gehouden. De insteek: aandacht vragen voor de strijd tegen de mensenhandel en de slavernij in de 21e eeuw.

In meer dan 40 landen werden totaal ruim 270 Walks georganiseerd, opgezet door de non-profit organisatie A21. Ook in Assen kon men deelnemen aan deze tocht. De City Life Church, die zich vaker inzet voor goede doelen, nam de organisatie op zich.

Meer dan 70 mensen verzamelden zich even voor 13 uur aan de Zuidersingel, waar men een hoodie uitgereikt kreeg met de tekst “Walk for Freedom”. Zo was omstanders meteen duidelijk waaróm men door de stad liep.

walk-for-freedom-in-assenHet was namelijk een stílle tocht, er zou geen woord worden gesproken. De tekst op de trui, de flyers en borden als “Slavernij bestaat nog steeds”, “Twee miljoen kinderen worden jaarlijks uitgebuit in de seksindustrie”, “Er zijn meer slaven dan ooit tevoren” etc. moesten duidelijk maken waar het om draaide. Sommige deelnemers plakten ook hun mond af met tape. Een statement maken voor de mensen die zelf geen stem hebben.

Na het openingswoord en een high five stelde de lange stoet zich op en werd het steeds stiller.

Bij het moment van vertrek kon je een speld horen vallen. Tijdens de wandeling waren alleen de voetstappen hoorbaar. Starre, verdrietige, blikken die genoeg vertelden zonder een woord te zeggen. Een indrukwekkende wandeling door de stad van de Zuidersingel via de Drostenlaan naar de binnenstad.  Stap voor stap een verschil maken in levens van zoveel mensen, aldus Arnoud Sturing. Patricia en Arnoud Sturing zijn de voorgangers van de kerk.  Dat het indrukwekkend was, vonden de voorbijgangers ook. Men bleef uit respect stil staan en aanschouwde de stoet. Kinderen kregen uitleg van hun ouders. En af en toe zag je een duim omhoog voor deze actie. Een eventuele vragende blik werd beantwoord met een flyer.

Het kan de mensen in de binnenstad van Assen dus niet zijn ontgaan. En dat was nu juist de bedoeling: Bewustwording creëren over dit onrecht.

De Walk for Freedom,  een Loop voor Vrijheid, omdat iedereen Vrijheid verdient, omdat Vrijheid in 2016 nog steeds niet vanzelfsprekend is.

Meer informatie over de City Life Church en hun activiteiten is te vinden op de website.

Tekst en foto(s): M. Babtist


2Divorce Assen


Bowlen in Assen