Stipendium Stichting Van Achterbergh-Domhof toegekend aan Drents Museum

DELEN
Stipendium Stichting Van Achterbergh-Domhof toegekend aan Drents Museum

ASSEN – De komende vier jaar ontvangt het Drents Museum een stipendium van de Stichting Van Achterbergh-Domhof. Het gaat om een jaarlijks bedrag van € 5.000, waarmee de Stichting Van Achterbergh-Domhof musea in staat wil stellen hun collectie toegepaste kunst – met name hedendaagse keramische kunst – aan te vullen en te versterken.

Naast het Drents Museum is het stipendium ook toegekend aan het Gemeentemuseum Den Haag en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

‘Welkome versterking collectie keramiek’

Annabelle Birnie, directeur Drents Museum, is verguld met de toekenning: ‘Met het stipendium kunnen wij een opdracht verstrekken aan een keramisch kunstenaar voor een nieuw te maken werk. Of een aankoop doen van een keramisch object. Het betekent hoe dan ook een zeer welkome versterking van onze collectie hedendaagse realistische keramiek.’

Stichting Van Achterbergh-Domhof

Jacob Willem Nicolaas van Achterbergh (1928-2009) was een vooraanstaand kunstkenner en verzamelaar van voornamelijk hedendaagse keramiek. Als publicist en inspirator heeft Van Achterbergh een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid en de ontwikkeling van de hedendaagse keramiek in de tweede helft van de 20ste eeuw. Met name heeft hij vele jonge keramisten in die periode ondersteund. Nog tijdens zijn leven heeft hij de Stichting Van Achterbergh-Domhof opgericht, genoemd naar de familienaam van zijn vader en moeder. De stichting beoogt de bevordering van kunst en wetenschap, in het bijzonder de toegepaste kunsten met voorkeur voor de hedendaagse keramiek.

Foto: Ossip van Duivenbode.