Streekproducten op het web

DELEN
Streekproducten op het web

Van drabbelkoek tot eilandbonbons; je vindt het allemaal op Streeksgewijs. Momenteel is deze website nog niet in gebruik, maar als alles volgens plan verloopt is op de site vanaf december precies te zien waar je in de noordelijke provincies bijzondere streekproducten kunt kopen. Streeksgewijs speelt in op de groeiende vraag naar authentiek eten. Fokko van der Woude, één van de initiatiefnemers, in het Friesch Dagblad: “Mensen vinden goed en met liefde gemaakt voedsel steeds belangrijker. Streekproducten passen daar goed bij.”


Beeldrechten: Flickr vegetables Rick Ligthelm CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Consument en producent samenbrengen

Een eigen website maken hoeft tegenwoordig niet moeilijk meer te zijn. Bedrijven als Strato bieden bijvoorbeeld sitebuilder-pakketten aan, waarmee je ook zonder veel technische kennis een site kunt bouwen. Om zo´n website succesvol te maken, is echter vaak marketingkennis nodig. Van der Woude: “Veel mensen hebben geen idee wat er in hun omgeving aan lekkere dingen wordt gemaakt. En een lokale producent weet misschien het lekkerste ijs van waterbuffelmelk te maken, wil graag meer klanten, maar heeft geen kaas gegeten van marketing. Waarom niet die twee groepen via internet bij elkaar brengen?”

Producten met een verhaal

De oprichters van Streeksgewijs vinden het persoonlijke contact met de producenten belangrijk. “We zoeken de kandidaten niet op via internet om ze vervolgens te benaderen met een mailtje. Wij gaan persoonlijk naar de producenten toe en horen vaak via hen van andere gegadigden.” Dat ze veel waarde hechten aan het verhaal achter de producten, blijkt ook uit de blog van Streeksgewijs, die momenteel al online staat. In ieder artikel dat op deze blog verschijnt, wordt verslag gedaan van een bezoekje aan één van de kandidaten en meer verteld over zijn of haar producten.

Op de Streeksgewijs-blog komen onder meer de Drentse Marjan en Bert aan het woord. Zij hebben een ijssalon in Emmen, genaamd De Eenhoorn, waar ze ijs maken van buffelmelk. Dit ijs is verkrijgbaar in allerlei bijzondere smaken, zoals lavendel en Arabische kruiden. Marjan: “In ons ijs zijn alleen natuurlijke toevoegingen verwerkt die van nature veel smaak bevatten. Voor vanille-ijs werken we bijvoorbeeld met vanillepeulen en voor karamel-ijs branden we zelf onze karamel. In het groeiseizoen van de diverse fruitsoorten hebben wij meer fruitsmaken en in het notenseizoen in het najaar weer meer notensmaken. De natuur bepaalt grotendeels de creativiteit. Simpel toch?”

Toekomstplannen

Het plan is dat de website van Streeksgewijs in december echt van start gaat. Van der Woude: “We investeren heel veel tijd in de opbouw van ons netwerk. We hebben nu zo’n veertig streekproducenten in ons bestand. We mikken op een stuk of honderd bedrijfjes als we in december met de site beginnen.” Hoewel Streeksgewijs zich eerst nog richt op de provincies Friesland, Groningen en Drenthe, willen de initiatiefnemers er uiteindelijk het liefst een landelijke site van maken. Daarnaast denken ze al na over andere uitbreidingsmogelijkheden, zoals het opzetten van streekmarkten.

Bent u geïnteresseerd in etenswaren en hun verhalen? Bezoek dan eens een lezing in de serie Smulverhalen van het WNF in Assen.