Streuer en Schnieders

DELEN

Streuer en Schnieders

De TT staat weer voor de deur en met het oog op deze laatste zaterdag in juni zullen we regelmatig in “uitgelicht” een aantal bekende coureurs uit Assen en omgeving presenteren.

Egbert Streuer

Nederlands voormalige zijspancoureur Egbert Streuer (Assen, 1 februari 1954) is onbetwist de succesvolste Nederlandse zijspancoureur aller tijden. Bijgestaan door bakkenist Bernard Schnieders werd hij wereldkampioen in 1984, 1985 en 1986. In de vijf daarop volgende jaren stond hij in de eindklassering steeds in de top drie. De zijspanklasse maakte in die tijd nog volop deel uit van het wereldkampioenschap wegrace en er was veel concurrentie. Streuers’ voornaamste rivalen waren Rolf Biland, Steve Webster en Alain Michel. In totaal behaalde Streuer 22 Grand Prix overwinningen, waarvan 15 met Bernard Schnieders.

Hoewel Streuer en Schnieders al op bijna alle circuits triomfen hadden gevierd, wilde het aanvankelijk maar niet lukken om de TT van Assen, nota bene in hun eigen woonplaats, te winnen. Een overwinning op Assen werd op een gegeven moment belangrijker dan de wereldtitel. In 1987 gingen ze eindelijk als eerste over de finish in hun thuis-GP. Streuer herhaalde dit kunststukje in 1991.

De eerste bakkenist van Streuer was Johan van der Kaap met wie van 1978 tot 1980 aan de GP’s werd deelgenomen. Nadat Johan om privé-redenen stopte nam Bernard Schnieders in 1981 zijn plaats in. Nadat Schnieders eind 1988 stopte werd zijn plaats ingenomen door Geral de Haas wat twee vicewereldkampioenschappen opleverde in 1989 en 1990. In 1991 en 1992 nam de Engelsman Peter Brown plaats in de bak maar verdere successen bleven uit. Streuer stond niet alleen bekend als een snel en veilig coureur, maar ook als een begenadigd technicus. Met zijn ruige baard en imposante snor was hij een opvallende verschijning in het rennerskwartier, hoewel hij liever bescheiden op de achtergrond bleef.

Bernard Schnieders

Bernard Schnieders was van 1980 tot 1988 de vaste bakkenist van zijspancoureur Egbert Streuer. Samen werden zij drie maal wereldkampioen – in 1984, 1985 en 1986 – en zes maal kampioen van Nederland. Het duo behaalde vijftien Grand Prix-zeges waaronder de TT van Assen van 1987.

In 1988 kon Schnieders zijn maatschappelijke carrière niet meer combineren met topsport en ging het duo noodgedwongen uit elkaar. Hoewel Streuer zijn eigen carrière in de topsport nog enkele jaren voortzette met andere bakkenisten bleven echt grote successen uit.

Bernard Schnieders overleed op 47-jarige leeftijd aan een slopende ziekte. (Assen, 1 februari 1958 – Veelerveen, 21 oktober 2005)