Struikelstenen in Assen-Oost

DELEN

ASSEN – Op woensdag 28 oktober 2015 worden er struikelstenen onthuld in de wijk Assen-Oost. Deze herdenkingsstenen zijn voor de Joodse slachtoffers en de verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord of gefusilleerd.

De stenen worden in het trottoir gelegd voor het huis waar deze slachtoffers het laatst gewoond hebben. Het zijn stenen voor 26 slachtoffers en de stenen worden door de gemeente op 12 adressen gelegd. Het is de 5e steenlegging die door de Stichting Struikelstenen Assen wordt verzorgd.

Een struikelsteen is een vierkante betonnen steen met een messingplaatje, waarin gegevens van het slachtoffer staan gegraveerd, zoals naam, geboortedatum, plaats van overlijden en dergelijke. De stenen worden gelijk aan de bestrating gelegd, ze steken dus niet uit. Met het struikelen wordt bedoeld dat de steen de aandacht moet trekken en dat de voorbijganger vervolgens als het ware symbolisch struikelt en de tekst op de steen gaat lezen.

‘Een mens is immers pas vergeten als zijn naam vergeten is’

Alle bewoners van de twaalf huizen waar de stenen gelegd gaan worden, worden door ons persoonlijk geïnformeerd. Nabestaanden voelen zich gesterkt als zij zich bij de hen zo emotionele tocht, gesteund weten door de aanwezigheid van vele betrokkenen.

Ook U wordt van harte uitgenodigd de ceremonie bij de steenleggingen bij te wonen en mee te lopen in de tocht. Het eerste adres is Pelikaanstraat 136 en de herdenking zal daar zo rond 14.00 uur plaatsvinden. Na de ceremonie wordt bij elke steen door VMBO-leerlingen een witte roos gelegd. Voor de Stichting Struikelstenen Assen is dit de steenlegging waarmee het totaal op ruim 190 gelegde struikelstenen komt. Er zijn reeds stenen gelegd in de binnenstad en in de wijken Oud-Zuid en de Oranjebuurt. In totaal hoopt de stichting circa 450 stenen te leggen voor alle Joodse slachtoffers en de slachtoffers onder de verzetsstrijders in Assen. Dit is mede afhankelijk van de financiële middelen. Een struikelsteen kost € 120,-. Het is mogelijk een struikelsteen financieel te adopteren. Dat kan door één of door meerdere personen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de stichting, dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief op de website www.struikelstenen-assen.nl bij rubriek Nieuws. Op de website kunt u meer lezen over de slachtoffers en over het werk van de stichting.

Foto: Stichting Struikelstenen Assen.