Studente Esther Tanumihardja wint Hanze Innovatieprijs 2015

DELEN

ASSEN – Esther Tanumihardja, studente aan de Hanze Hogeschool Instituut voor Engineering in Assen heeft de Hanze Innovatieprijs 2015 gewonnen met haar afstudeerwerkstuk over het belang van een sensitieve en betrouwbare diagnosestelling van kanker.

Deze diagnostisering met een biosensor kan sneller en minder arbeidsintensief en is een complex probleem door een combinatie van kennis en methoden uit de verschillende vakgebieden biologie, chemie en elektronica.

Biosensor

Esther ontwikkelde een prototype van een biosensor dat in bloed en andere lichaamsstoffen sommige typen van kanker kan opsporen. Als in de toekomst een doorbraak wordt bereikt met deze technologie, dan is die van enorme omvang.

Hanze Innovatieprijs

De Hanze Innovatieprijs wordt om het jaar toegekend aan een werkstuk van een hogeschoolstudent waarvoor praktijkgericht onderzoek is gedaan, waarbij een complex probleem op effectieve wijze is aangepakt en dat geleid heeft tot een innovatieve oplossing voor het werkveld. De jury vond het werkstuk van Esther bewonderingswaardig omdat het meerdere disciplines omvat. Dat is uniek in Nederland.

Assen is onder andere met de Hanze Hogeschool Instituut voor Engineering en ‘stadslaboratorium’ Sensor City proeftuin voor experimenten met nieuwe toepassingen van sensor technologie. Geen enkele stad in Nederland heeft zo’n grootschalig netwerk aan sensoren als Assen.