Studenten Drenthe College Sport en bewegen zetten Havelte in “rep en roer”

DELEN

Assen – Ruim 750 jonge strijders afkomstig van 24 speciaal onderwijs scholen uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland klommen, renden en kropen op 11 en 12 mei in Havelte richting de finish tijdens de vierde editie van de Special Heroes Survival Challenge. Ruim 50 leerlingen van het Drenthe College Sport en Bewegen uit Assen waren aanwezig om bij de 2e dag te ondersteunen.

“Het hele dorp Havelte is in rep en roer”, lachte Oscar Elsinga projectleider van Special Heroes . Inwoners weten inmiddels van de komst van de jongeren en kijken er volgens de medeorganisator zelfs naar uit. “Er gaan mensen met stoeltjes in de tuin zitten, die vinden het heel leuk om het hele tafereel te aanschouwen.” En die toeschouwers hebben zeker wat te zien. “Er lopen deze dagen negenhonderd mensen door de straten, er zijn 750 leerlingen maar daar komt ook nog veel begeleiding bij kijken. Zo’n 150 begeleiders lopen mee dus het is druk genoeg!”

Special Heroes en Survival Havelte
De Survival Challenge, die in en rond het Drentse Havelte werd gehouden, is op poten gezet door Special Heroes en Stichting Survival Havelte . Het biedt de kinderen een spectaculair uitstapje uit hun vertrouwelijke omgeving, waarbij zij zich op sportief vlak heerlijk kunnen uitleven op het prachtige parcours. “Voor jongeren uit het speciaal onderwijs is het niet zo vanzelfsprekend dat ze aan een sport kunnen deelnemen”, aldus Elsinga. ,,Laat staan dat ze mee kunnen doen aan dit soort evenementen.” Grenzen verleggen en samenwerken, dat is waar het tijdens de survivalrun om draait.

Doorzetten
Het is een stoere sportdag, maar ook een les voor de kinderen in doorzetten en elkaar helpen. “Je moet elkaar er doorheen slepen. Helpen met klimmen en springen enzo”, vertelt deelnemer Tim. “Ik vind het spannend, maar ook heel leuk. Ik heb van tevoren goed geoefend met hardlopen.”
Ronald doet ook mee en is halverwege al behoorlijk vies en nat, maar ook vol goede moed: “Wat een topdag, ik keek er echt naar uit. Het is zwaar, maar goed te doen. Normaal zou ik op school nu oefenen voor de examens. Nou, als dit een examen was had ik een tien!”

Succes door samenwerking
Bij de organisatie van het evenement waren diverse partijen betrokken. Naast de vele vrijwilligers uit Havelte en omstreken, verkeersregelaars en lokale sponsoren, waren CIOS Heerenveen en Drenthe College Assen ruim vertegenwoordigd met veel studenten om de organisatie te ondersteunen. Financiële ondersteuning was er van het Fonds Gehandicaptensport en de samenwerkingspartners van Special Heroes: Menzis en de Rabobank Foundation.

“Dankzij al deze partijen ontstaat een prachtige samenwerking waardoor we zo’n fantastisch evenement neer kunnen zetten voor deze doelgroep en ze huiswaarts kunnen laten keren met een prachtige ervaring”.