Sven Ratzke komt naar u toe met For One Night Only

DELEN

Assen – De Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke reist met zijn zinderende theatershows de hele wereld over: van New York naar Amsterdam en van Berlijn naar Sydney. Overal waar hij voet aan wal zet, vallen publiek en pers als een blok voor zijn charmes en talent. Ratzke is energiek, ad rem, geestig, vrijpostig en buitengewoon muzikaal.

Hij heeft zo’n tien theaterprogramma’s op zijn naam staan, waaronder het veelgeprezen David Bowie-programma STARMAN. Ratzke ontving internationaal juichende kritieken en diverse prijzen. Afgelopen juni werd hij in Australië nog genomineerd voor een Helpmann Award, dé belangrijkste onderscheiding voor een podiumkunstenaar. Dit najaar is zijn eigen talkshow Ratzkes Rendezvous te zien op de ARD. Momenteel is hij in ons eigen land te zien met zijn nieuwste show For One Night Only. Hoog tijd voor een gesprek met Sven Ratzke.

Je zingt in meerdere talen, bent glamoureus en een beetje ongrijpbaar lijkt het. Wat kan het publiek verwachten?
Ik ben een entertainer en zanger. Ik neem je mee in een achtbaan, zing prachtige songs en vertel hilarische verhalen. De sfeer van de voorstelling is te vergelijken met de sfeer die in het Berlijn van de jaren 20 hing, een tijd waarin men zich in een rokerig cabaret waande waar alles mogelijk was. Daarnaast improviseer ik zodat elke avond weer bijzonder en anders is.

Dus heel puur en intiem?
Ja, ik wilde na mijn gereis over de wereld met een band weer even terug naar de basis; intieme zalen alleen met mijn pianist. Ik wil de mooiste liedjes zingen en de gekste verhalen vertellen, dat is eigenlijk de basis van wat ik doe. Een spotlight, een microfoon en een pianist, meer heb ik niet nodig om het gevoel te laten ontstaan. Ik hou ervan om vanuit die basis het publiek mee te nemen in mijn wereld met muziek en verhalen. Daarnaast leidt mij dit weer naar plekken die ik lang niet kon bezoeken door mijn grotere shows en de internationale tours. Ik heb er erg veel zin in.

Je hebt een behoorlijke indruk gemaakt met je Bowie-show STARMAN
Ja, die show hebben we echt over de hele wereld gespeeld. In For One Night Only zitten uiteraard ook een paar Bowie-nummers. Ze raken hopelijk nog meer in die intieme setting, maar ik zing ook muziek van mijn andere helden zoals Ramses Shaffy, Bertolt Brecht en zelfs een hilarische Duitse versie van Kiss van Prince. Muzikaal gezien is het echt allround.

Liesbeth List noemde je de nieuwe Ramses
Dat klopt, een geweldig compliment. Die echtheid, het rauwe dat Ramses had, zijn enthousiasme. Dat heb ik hoop ik ook op die manier. Wel drink ik wat minder dan dat Ramses deed. Ik zing in deze show ook een nummer van Rufus Wainwright dat hij speciaal voor mij heeft geschreven.

Je verschijning is altijd erg glamoureus, waarom kies je hiervoor?
Ik vind dat theater best “over the top” mag zijn. Mensen kijken toch twee uur naar je. Het is toch geweldig om er extravagant uit te zien. Ik vind dat alles samen moet komen: van muziek tot mooie kostuums. Als sinds het begin van mijn carrière heb ik het geluk dat bekende ontwerpers, zoals onze eigen modekoning Frans Molenaar, kleren voor mij ontwerpen. Vorig jaar ontwierp de wereldberoemde couturier Thierry Mugler, die al voor Beyoncé en Lady Gaga ontwierp, mijn kostuums . En Jan Jansen verzorgt altijd mijn schoenen. Ja, dat is echt een feest dus het gaat er weer erg bijzonder uitzien.

Je hebt nu ook een eigen tv-show in Duitsland, wat doe je het liefst?
Om heel eerlijk te zijn: alles. Ik geniet enorm van de dingen die ik doe. Ik maak altijd mijn eigen keuzes en heb het geluk dat ik altijd dingen mag doen die ik heel graag wil doen. Je moet je overigens wel goed focussen om al die dingen door elkaar te kunnen doen, maar het houdt je ook enorm scherp. Het gebeurt weleens dat ik Engels en Duits door elkaar haal, maar dat wordt me eigenlijk nooit kwalijk genomen. Soms is het keihard werken om dit voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk zal dit mij de grootste voldoening geven. Of ik nou in een uitverkocht concertgebouw sta met een orkest of dus in een kleine zaal alleen met mijn pianist: ik wil genieten en vooral het publiek bereiken en ze een bijzondere avond bezorgen. Een beetje buiten de lijntjes denken, net even anders, dat is toch waar het op het toneel om draait. Dromen en verleiden.

For One Night Only van Sven Ratzke is op donderdag 8 maart in Theater de Nieuwe Kolk in Assen te zien. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of op de Website van DNK.