Technasium opdracht TT Circuit Assen

DELEN

Technasium opdracht TT Circuit Assen

Het Dr. Nassaucollege biedt havo en vwo-leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor het Technasium. Als je kiest voor het Technasium krijg je het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen). Bij O&O werken de leerlingen in groepjes aan opdrachten uit het bedrijfsleven. In een volledig Technasium jaar werken de leerlingen aan 4 opdrachten. Dit zijn opdrachten zoals het ontwerpen van een brug voor de Havenkade, een passende tuin voor cliënten van Van Boeijen, bedenk een oplossing om waterverspilling tegen te gaan, tot het ontwerp van een ontluchter voor een ijsbreker, die ook nog functioneert bij 40 graden onder nul.

Door aan veel verschillende projecten te werken, ontdekken de leerlingen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Aan het einde van een project beoordeelt de opdrachtgever de presentatie en het eindproduct. Samen met de docenten wordt er dan een cijfer gegeven.

Als leerlingen na de derde klas kiezen voor het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid, kunnen ze examen doen in het vak O&O. Ze krijgen dan naast het havo of vwo-diploma een Technasium certificaat. Het Technasium kan gevolgd worden in Assen (afdeling Quintus) en op de vestigingen in Beilen, Gieten en Norg.

Technasium opdracht TT CircuitDeze periode hebben ze een opdracht ontvangen van het tt-circuit: “Bedenk een oplossing om geluidshinder tijdens evenementen tegen te gaan”. Het tt-circuit wil graag evenementen organiseren, maar tegelijkertijd mogen de omwonenden hier niet teveel hinder van ondervinden.

De beste groepjes van de vestigingen Beilen, Gieten, Norg én het beste groepje van het Nassaucollege in Assen hebben hun ideeën gepresenteerd aan directeur Peter Oosterbaan en eventmanager Mark van Aalderen. Van de 7 groepjes die aanwezig waren, werd het idee van Maël, Robin, Popke en Samuel, van vestiging Assen, als beste oplossing gekozen.

Ze hebben bedacht dat aan de kant van Baggelhuizen (waar de meeste geluidshinder wordt ervaren), de tribune wordt doorgetrokken. Bovenop de tribune komt een skybox en ruimte voor de pers.

De heren van het tt-circuit waren erg gecharmeerd van de presentatie, omdat het idee goed was uitgewerkt, de oplossing effectief was en past in het commerciële denken, wat nodig is voor een onderneming als het TT-circuit.

Een mooi resultaat voor de leerlingen van Havo 3, afdeling Quintus in Assen, die onder begeleiding van docent Margreet Steenmeijer aan het idee hebben gewerkt.

Tekst: Monique Babtist – Foto © Margreet Steenmeijer