Techniek verleidt meiden in provinciehuis Assen

DELEN
Techniek verleidt meiden in provinciehuis Assen

‘Techniek is meer dan grote machines en vuile handen’ , met die woorden opende gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) de eerste regionale bijeenkomst ‘Talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie van meisjes in bèta/techniek’. Samen met overheid, onderwijs en bedrijfsleven slaat VHTO de handen ineen om meer meisjes te interesseren voor een toekomst in bèta/techniek in de regio.

‘Er is nu al een tekort aan goed opgeleide technici op de arbeidsmarkt. Dat tekort gaat alleen maar groter worden. De werkloosheid is hoog, maar de kansen in de techniek zijn er volop. Bij veel bedrijven die ik de afgelopen tijd heb bezocht zitten ze te springen om goede technici. Jongeren moeten meer kiezen voor techniek, vooral bij de meiden moeten technische opleidingen én werk aan populariteit gaan winnen. De jeugdwerkloosheid is hoog, maar kan met de keuze voor de juiste opleiding worden teruggedrongen. Daar maak ik mij hard voor als trekker van het Techniekpact Noord Nederland,’ aldus economie-gedeputeerde Ard van der Tuuk.

De landelijk expertise organisatie VHTO enthousiasmeert al jaren succesvol meisjes en vrouwen voor het kiezen van een opleiding en een loopbaan in de Techniek. Het komende jaar organiseren zij per landsdeel een grote bijeenkomst rond het thema: ‘Talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie van meisjes in bèta/techniek’. De eerste bijeenkomst vond plaats in Assen. Naast een aantal sprekers konden meisjes uit de bovenbouw van het vmbo en havo speeddaten met bèta/technische beroepsbeoefenaars.

In Café de Toekomst werden kennis en ervaring uitgewisseld met studentes van ROC ALFA College, Hanze Hogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Op de markt kon kennisgemaakt worden met onder andere Science Center NEMO, TechFinder, ROC Alfa-College, RUG Science LinX, Waterschap Reest en Wieden en het VHTO.

Ongeveer 150 vertegenwoordigers uit basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs, technisch bedrijfsleven, gemeenten en provincies en jongeren waren aanwezig.