Tentoonstelling De Zilveren Camera in CBK Assen

DELEN

ASSEN – Op 21 maart om 16.00 uur wordt de tentoonstelling De Zilveren Camera geopend in het Centrum Beeldende Kunst Drenthe in Assen.

Harry Cock, fotograaf en jurylid bij stichting De Zilveren Camera, zal het openingswoord verzorgen. In het CBK Drenthe in Assen zijn alle prijswinnende enkele foto’s en de eerste prijswinnende series te zien. De Zilveren Camera tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 mei 2015.

Prijs fotojournalistiek

Wat is de beste persfoto van 2014? Welke foto heeft de meeste indruk gemaakt en staat in ons collectieve geheugen gegrift? De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek in Nederland. Fotojournalisten en fotografen verruimen onze blik op de wereld. Dankzij hun vakwerk, visie en volharding krijgen we de kans om te zien wat er in de wereld speelt. De prijs bestaat al 66 jaar en is tevens de bakermat van de internationale World Press Photo. Dit jaar dongen 664 fotografen met 5.397 beelden mee naar dé persfoto van het jaar. Zij stuurden hun foto’s in voor zeven verschillende categorieën. Het belangrijkste nieuwsonderwerp van 2014 was de vliegramp met de MH17, maar ook grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Sotsji en het WK Voetbal passeren de revue. Daarnaast is er aandacht voor binnenlandse politiek met de Zwarte Piet-discussie. Behalve foto’s die groot nieuws laten zien zijn er ook nominaties die kleinere verhalen vertellen.

Winnaar Zilveren Camera 2014

De Frans-Nederlandse fotograaf Pierre Crom is de winnaar van de Zilveren Camera. Crom werkt onder meer voor ANP en NRC Handelsblad en maakte veel indruk op de jury met een serie foto’s van de ramp met de MH17. Op 17 juli 2014 werkte hij in Donetsk (op anderhalf uur rijden van de rampplek) aan een serie foto’s over het conflict in de regio. Hij was als eerste fotograaf ter plaatse. De jury: “zoals het een goed journalist betaamt, was hij op het goede moment op de juiste plek, en in staat om ondanks de chaos goed werk te leveren. Hij liet het verhaal niet meer los en heeft in de maanden die volgden een krachtig visueel document opgebouwd. Pierre Crom levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de visuele herinnering aan het ongeluk.”

Informatie De Zilveren Camera CBK Assen

De tentoonstelling De Zilveren Camera is tot 2 mei 2015 te zien in het CBK, De Nieuwe Kolk Assen. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00 uur – 17.00 uur, zaterdag 13.00 uur -16.00 uur. De toegang is gratis.