Tentoonstelling Egbert Streuer officieel geopend met reünie Rolf Biland

DELEN

Assen – Met een druk op de knop werd de tentoonstelling in het Drents Museum over Egbert Streuer, Nederlands meest succesvolle wegracecoureur, zaterdag officieel geopend. Bezoekers kunnen tot en met 1 september een kijkje nemen in het leven van Egbert, als Persoon, Coureur, Professor en Held. De tentoonstelling is namelijk ingedeeld in vier personages.

Voorafgaand aan de opening was er een samenkomst in de Statenzaal, met onder andere een interview onder leiding van José Martin. Ze interviewde Egbert en, destijds zijn grote rivaal op de baan, Rolf Biland. Buiten de baan waren ze vrienden.

“Wat wilde jij vroeger echt gaan worden? Zijspancoureur vast niet”
Egbert: “Om echt iets te worden was ik helemaal niet mee bezig. In feite zat ik op school en daarna in dienst. Op school ben ik eigenlijk al begonnen met de motorsport. Dus ja, als je eenmaal in die motorsport zit, dan kijk je niet meer zo ver naar de toekomst dat je denkt ‘ik word dat …’. Maar dat het techniek zou worden, dat was wel zeker”.

Jan Ubels
Jan Ubels (oud-coureur) zat bij Egbert in de klas en hij racete al. Hij vroeg Egbert om de techniek te doen, “of in ieder geval meehelpen”. Egbert: “Dan ga je het rennerskwartier op en je komt in aanraking met het racen op zich. Het is niet alleen het racen, maar ook het reizen, het prepareren. Zelfs het zoeken van geld wordt dan al een eerste vereiste. En ook daar hielp je min of meer al mee. Van al die elementen heb ik toen in feite geleerd, wat het in zou houden”. Een kameraad van Egbert (Johan van der Kaap) ging ook eens een keer mee en die zei toen: “Laten we het zelf maar gaan doen”.

In eerste instantie wilden ze gaan racen met de Datsun van Johan. Ze beseften zich echter dat het kostenplaatje voor autorace te hoog zou zijn. In het café van Jaap Geerts ontstond het idee om zijspan te gaan rijden. Jaap Geerts was namelijk zijspancoureur en had zelf een nieuw span gekocht. Het oude zijspan wilde hij verkopen. Johan van der Kaap verkocht zijn eigen auto om vervolgens het eerste zijspan te kopen waarmee de heren gingen racen.

Na afloop van het interview kregen de heren uit handen van Harry Tupan het boek “Egbert Streuer, Nederlands meest succesvolle wegracecoureur” overhandigd.

Rond 15.00 uur werd de expositie officieel geopend. Beide heren mochten gezamenlijk een druk op de knop geven om het rode licht op groen te zetten. Harry Tupan zwaaide enthousiast met de finishvlag.

Het aanwezige publiek was lovend over de tentoonstelling. Onder de aanwezigen vele bekenden van Egbert. Fotograaf Hero Drent kwam langs met een aantal afdrukken van oude racefoto’s, een cadeautje voor Egbert en Rolf. Hilbert Talens van Talens Racing uit Assen schaarde zich ook onder de genodigden, samen met zijn team. Hilbert rijdt zelf al jaren zijspan en Ilse de Haas (dochter van Geral de Haas, oude bakkenist van Egbert) was ooit zijn bakkenist. Tegenwoordig rijdt Ilse zelf als coureur in een zijspan. Ilse is de vriendin van Bennie Streuer, de zoon van Egbert.

De sfeer was zaterdagmiddag gezellig, tekenend voor de ‘zijspanfamilie’, zoals de zijspanwereld het weleens gekscherend wordt genoemd. Ook op de paddocks van de circuits tref je deze gemoedelijke sfeer en is iedereen bereid elkaar te helpen. Zo leende Egbert een keer een set banden uit aan Rolf Biland, zijn rivaal op de baan maar privé vrienden. Rolf won vervolgens de race en Egbert moest lijdzaam toezien vanwege versleten banden …

Bij de tentoonstelling is een boek uitgebracht, geschreven door Natascha Kayser. Diverse mensen kochten ter plekke het boek en gingen daarna op zoek naar Egbert om het boek te laten signeren.

Even bladeren in het boek

Vader en zoon bekijken de racepakken van Egbert
Harry Tupan (Drents Museum) signeert het boek
Rolf Biland (links)

Tekst en foto’s: Monique Babtist