Theaterweekend De Nieuwe Kolk groot succes

DELEN
ASSEN – De eerste editie van het BankGiro Loterij Theaterweekend in Theater De Nieuwe Kolk was een groot succes. Er waren diverse voorstellingen geselecteerd, elk voor een prijs van € 10,00. Basix, de Cabarestafette, de familievoorstelling Iep !, zomaar wat leuke namen uit de keuzelijst.

Het Theaterweekend speelde zich niet alleen af op het toneel. De gasten werden al in de hal verwelkomd door een heuse Lakei van Hastala Entertainment. Al was het soms wel een beetje eng, want ‘Die meneer lijkt een beetje op Sinterklaas. Hij draagt ook dezelfde handschoenen en ring”. Lakei wist het vertrouwen van de kinderen te winnen en opeens werd er een Sinterklaasliedje gezongen. Flexibel zijn en inspelen op de situatie. Creatieve duizendpoot Hans Pettinga kruipt regelmatig in de huid van verschillende typetjes. Rond de feestdagen was hij als Kerstman aanwezig bij Warenhuis Vanderveen en ook Praatjespiet is een alter-ego van Hans. Wilt u een vrolijke noot bij een opening of een jubileum, neem dan zeker eens contact op met Hans. Het is de moeite waard !

Op zaterdag konden de bezoekers een kijkje nemen achter de schermen. Er werden een drietal rondleidingen verzorgd, die allemaal geheel volgeboekt waren. Garage TDI zorgde tijdens de rondleiding voor verrassende elementen in de vorm van toneel en muziek. Ook voor kinderen waren er diverse activiteiten georganiseerd. Geheel passend in deze moderne tijd konden ze in de bibliotheek meedoen met een quiz via een iPad.

Op zondag was er de workshop “Ik word beroemd”. Vraag kinderen eens wat ze later willen worden, en je krijgt regelmatig een antwoord als “acteur/actrice” of “een hele beroemde zanger”. Beroemd worden, dát willen ze. Theaterdocente Elise van der Laan gaf zondagmiddag, in samenwerking met de bibliotheek, een voorproefje op haar cursus “Ik word beroemd – Disney editie”.

“ Angst om naar de nieuwe school te gaan, verdrietig omdat je knuffeldier kapot is gemaakt en verliefd zijn. Elise deed het voor en de kinderen volgden. Al vond 1 jongen dat je verliefd zijn niet goed kon uitbeelden, want “dat is een gevoel en voel je in je buik”.” Theaterweekend De Nieuwe Kolk

Voorzichtig kwamen ze binnen, een tiental kinderen. Eén voor één moesten ze zichzelf voorstellen door het noemen van hun naam mét een bijbehorende beweging. Je zag ze kijken en denken. Twijfelend hoe ze zichzelf zouden presenteren. “Niet nadenken, gewoon dóen”, zei Elise. Nadat de eerste aan de beurt was geweest, volgden de anderen in een rap tempo. Een ieder bedacht weer een andere beweging met bijbehorend stemmetje. Elise vertelde dat het bij toneel heel belangrijk is om de Wie-Wat-Waar in de gaten te houden; Wie ben je – Wat doe je/wat is er aan de hand – Waar ben je. Er volgden een aantal opdrachten, zoals het uitbeelden van beroepen. Dit werd in twee groepjes gedaan, zodat er meteen een spelelement aanwezig was. “De Filmsterren” speelden tegen “De Hemel”, want de groep moest natuurlijk ook een eigen naam hebben. Na diverse tips en opdrachten was het de bedoeling om een scene te bedenken én uit te beelden. Drie groepjes en drie totaal verschillende scenes. Van een koude, té pittige pizza naar pech in de bergen en een ontsnapte pinguïn. Geef kinderen de ruimte en de creativiteit komt naar boven.

“Dames, dat maakt het leuk als je een beetje emotie erin gooit”, geeft ze als compliment Elise weet haar enthousiasme uitstekend over te brengen op de kinderen. Rap improviseert ze als een kind even vastloopt tijdens het spel en door háár podiumkunsten hebben de kinderen weer een handvat om verder te gaan. Na iedere scene volgt er applaus, want “dat is natuurlijk je beloning”. Tenslotte kwam het uitbeelden van emoties aan bod. Angst om naar de nieuwe school te gaan, verdrietig omdat je knuffeldier kapot is gemaakt en verliefd zijn. Elise deed het voor en de kinderen volgden. Al vond 1 jongen dat je verliefd zijn niet goed kon uitbeelden, want “dat is een gevoel en voel je in je buik”.

Met een handvol tips gingen de kinderen na een uurtje weer huiswaarts. Onder de indruk van de dingen die ze hebben geleerd en een ervaring rijker. Dingen die ze ook zeker kunnen gebruiken tijdens de dramalessen op school.

Wil je ook beroemd worden en meespelen in een echte voorstelling in Theater de Nieuwe Kolk ? Geef je dan op voor de cursus “Ik word beroemd – Disney editie”. Op 3, 10, 17 en 24 februari leer je de basis van het acteren rondom het thema Disney. Het geheel wordt afgesloten met een echte voorstelling in de Rabo Zaal van het theater, mét publiek. En applaus zal er zeker volgen, want Elise stoomt je helemaal klaar voor de voorstelling. Haar improvisatietalent, enthousiasme, doorzettings- en inlevingsvermogen is uitzonderlijk te noemen. Na afloop kun je zeggen: “Ik ben beroemd !”

Voor meer informatie en het bestellen van de cursus: zie de website van de De Nieuwe Kolk of neem contact op met Theater de Nieuwe Kolk.

Foto(s) – Tekst: © M. Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen