Tijdens de Rabo MidnightWalk het poollicht aanschouwen?

DELEN

Vanwege een krachtige zogeheten X-1 uitbarsting op de Zon is er komende vrijdagavond een kleine kans om het noorderlicht of te wel poollicht te zien in Drenthe. Deze X-1 explosie op de Zon stuurt namelijk een plasmawolk vol geladen deeltjes richting de Aarde. Als deze deeltjes bij onze Aarde arriveren is het mogelijk het zogeheten noorderlicht waar te nemen.

Of we het noorderlicht ook met het ‘blote oog’ waar kunnen nemen is maar de vraag en hangt af van onder anderen de samenstelling van de plasmawolk. Die eigenschappen zijn ongeveer een half uur tot drie kwartier voordien in te schatten. Het tijdstip om het noorderlicht te kunnen aanschouwen is ook moeilijk voorspelbaar en slechts bij benadering. De ‘wolk’ moet een afstand van 150 miljoen kilometer overbruggen. Deskundigen rekenen daarom met een marge van ruim 6 uur vanaf morgenavond 20.00 uur.

Rabo MidnightWalk Assen

Daarnaast spelen weersfactoren als bewolking en (omgevings) licht van de maan ons parten indien de plasmawolk de Aarde bereikt, maar wat zou het mooi zijn om morgenavond tijdens de Rabo MidnightWalk in Assen het ‘poollicht’ te kunnen aanschouwen.