Toyota, Peugeot en Citroën roepen bijna 200.000 auto’s terug

DELEN

Assen – Peugeot, Citroën en Toyota roepen hun kleine auto’s terug. Het gaat om bijna 200.000 auto’s in Nederland. De lijm waarmee de ruitjes van de achterportieren aan de scharnieren vast zitten, kunnen losraken. Daardoor kunnen de ruitjes eruit vallen.

Het is niet bekend of de fabrieksfout al tot ongevallen heeft geleid.

Windgeruis en vibratie
Het gaat om de Peugeot 107, Citroën C1 en Toyota Aygo die zijn verkocht in de periode 2005 tot en met 2013. Het betreft in totaal om 192.000 auto’s in Nederland. De woordvoerder van Peugeot Nederland laat weten dat 71.000 Peugeots en 50.000 Citroëns worden teruggeroepen. “Klanten die het betreft ontvangen van ons een brief.”

Toyota Nederland meldt dat het merk 71.000 wagens terughaalt. “We zijn afgelopen januari al begonnen met de terugroepactie en hebben inmiddels al bijna 21.000 auto’s gedaan”, zegt de woordvoerder van Toyota Nederland tegen RTL Z.

De terugroepactie van Toyota staat al sinds 19 december 2018 op de website van de RDW genoemd. “Als de lijm van beide scharnieren losraakt kan de ruit naast het portier zakken en volledig loskomen van het voertuig. Er zal ook windgeruis, vibratie of waterlekkage opgemerkt kunnen worden.”

Gezamenlijk ontwikkeld
Bezitters van een Peugeot 107, Citroën C1 en Toyota Aygo worden verzocht een afspraak te maken met een merkdealer. In de garage wordt de bevestiging van de achterportierruiten dan gecontroleerd. Als de constructie niet deugt, wordt de ruit opnieuw gelijmd of volledig vervangen. Peugeot, Citroën en Toyota hebben de stadsautootjes gezamenlijk ontwikkeld, ze worden in dezelfde fabriek in het Tsjechische Kolin gebouwd.

Tekst: RTLZ