Traktatie op Coming Out Dag Assen

DELEN

ASSEN – Wethouder Ruud Wiersema en voorzitter Kris van der Veen van COC Groningen & Drenthe gaan maandagmorgen 12 oktober op roze koeken trakteren op het NS-station van Assen. Op het gemeentehuis in Assen wordt tegelijkertijd de regenboogvlag uitgestoken. De activiteiten vinden plaats in het kader van “Coming Out Dag”. Die landelijke actiedag benadrukt nog eens dat iedereen altijd en overal zichzelf moet kunnen zijn.

Behalve door “regenboog-gemeente” Assen wordt de regenboogvlag ook uitgestoken door 43 andere gemeenten, het ministerie van OCW en de organisatie Movisie. De actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2015 en #comingoutdag2015.

Waar staat de regenboogvlag voor?

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT inwoners zelf, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door Coming Out Dag

De “Coming Out Dag” duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren.
Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Aftrap in raadszaal

De start van Coming Out Dag in Assen vindt op maandag 12 oktober plaats in de raadszaal. Daar verzamelen leden van COC Groningen & Drenthe, de wethouder en raadsleden zich om 7.30 uur. Om 8.00 uur vertrekt het gezelschap naar het NS-station om daar reizigers te verrassen met een roze koek.