Trots bestuur 30ste Wintertriathlon Assen

DELEN

Trots bestuur 30ste Wintertriathlon Assen

WTA Voorzitter Jan Hulzebos sprak woensdagmiddag tijdens de persconferentie in de Bonte Wever te Assen voor de 30ste Wintertriathlon in Assen volmondig de woorden “Een gevoel van trots overheerst”.  Na een heldere nuancering bleek hoe trots de voorzitter en de overige leden van het bestuur zijn dat men voor de dertigste keer de Wintertriathlon in Assen op de kaart zet en dit met een grote schouderklop naar alle vrijwilligers die het evenement zaterdag 26 oktober mogelijk maken. De ruim 300 deelnemers die zich voor deze jubileumeditie hebben ingeschreven, maar ook de toekenning door de Nederlandse Triathlon Bond NTB van het Nederlands Kampioenschap dames en heren (kwarttriathlon) aan de Asser organisatie is iets waar de organisatie trots op kan zijn.

durk-fabriek
Winnaar van 2012 Durk Fabriek

Opnieuw mag de Wintertriathlon Assen de Nederlandse kampioenen gaan huldigen tijdens het evenement op zaterdag 26 oktober. Waren het verleden jaar Durk Fabriek (Haulerwijk) bij de mannen en Yvonna Tinga (Bolsward) bij de vrouwen die het kampioenschap in de Drentse hoofdstad grepen, nu zal er bij de mannen in ieder geval iemand anders op de hoogste trede van het podium staan. Fabriek heeft zich met een spierblessure afgemeld, dus is de strijd bij de mannen volledig open. Een van de kanshebbers om de vacante titel over te nemen is Teun Sweere. De Brabander uit Zevenbergen heeft zich afgelopen week ingeschreven en heeft in het verleden laten zien, dat hij de zware wedstrijd uitstekend aan kan. De afgelopen drie jaren stond Sweere alle malen op het ereschavot. In 2010 greep hij in Assen het Nederlands Kampioenschap,in 2011 werd hij in het NK in Groningen tweede en verleden jaar werd Sweere derde in de NK-strijd in Assen.

Bij de vrouwen zal Yvonna Tinga diep in de beugel moeten om haar verleden jaar veroverde titel te prolongeren. Ze krijgt zware concurrentie van onder anderen Roos Hoogeboom (Utrecht), die verleden jaar derde werd en Geke Venema (Easterlittens) in 2012 vierde.

Voor zowel de dames als de heren geldt dat zij de afstanden 10 km lopen, 50 kilometer fietsen en 20 kilometer schaatsen moeten volbrengen.

Hoewel de Wintertriathlon Assen al dertig jaar bestaat, blijft de organisatie bezig met het doorvoeren van vernieuwingen. Nadat enige jaren geleden de jeugdwintertriathlon aan het programma werd toegevoegd, wordt dit jaar voor het eerst de Asser Duathlon in het evenement ingepast. Deze discipline werd vele jaren door de Asser Atletiek Club AAC61 georganiseerd en vanaf dit jaar zullen de deelnemers 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer fietsen en tot slot weer 2,5 kilometer hardlopen moeten afleggen onder de paraplu van de Wintertriathlon Assen.

De afgelopen jaren waren daags voor het hoofdnummer al jongeren met hun wintertriathlon bezig. Ook dit jaar staat de Jeugdwintertriathlon op het programma. Vrijdag 25 oktober gaan vanaf 16.15 uur tientallen jeugdige atleten in leeftijden van 7 tot en met 13 jaar van start voor de verschillende afstanden, afhankelijk van de leeftijd.

Aan deze dertigste editie een nieuw aspect toegevoegd, de Asser Duathlon dat volgende jaar de status NK krijgt en dit jaar als ‘try-out’ zal worden gehouden.

Het evenement speelt zich net als voorgaande jaren af op het Sportpark Het Stadsbroek en de ijsbaan van de Bonte Wever in Assen. De eerste start is om 09.15 uur. De deelnemers aan het NK worden om 12.30 weggeschoten door de Drentse gedeputeerde van sportzaken, Ard van der Tuuk.

Foto(s) © Nieuws in Assen en Meijco van Velzen.