TT dwars door het centrum van Assen

DELEN

ASSEN – Normaal staat de afkorting TT voor Tourist Trophy, maar vanaf maandag is er een heuse TT tentoonstelling dwars door het centrum van Assen. De letters TT staan vanaf nu voor ‘Tourist Tippel’, want een rondgang langs alle winkels en etalages waar TT gerelateerde motorsportspullen staan opgesteld levert al gauw een wandelroute op van zo’n 2 kilometer.

Afgelopen maandag werd het ‘tijdelijke’ TT Museum geopend in het VVV kantoor aan de Marktstraat in Assen. Tegelijk gaf men hiermee het officiële startschot voor de ‘pop-up’ tentoonstelling van motor- en TT gerelateerde items in diverse winkels en etalages van de Asser binnenstad. Zo is in het ‘oude postkantoor’ een heuse pitbox te zien van motorcoureur Mick Jansen, maar staan er ook drie prachtige oude machines van weleer in de etalage tezamen met unieke motorpakken en helmen.

In de V&D staan twee motoren, onder anderen de TT motor van Jan Ubels. De Assenaar reed in 1976 voor het eerst mee in de 125 cc klasse in de TT van Assen op zijn eigengebouwde Buton racer. Hij verspeelde een vijfde plaats door een gebroken schakelpedaal. In 1976, 1977 en 1978 reed hij 25 Grand Prix voor het wereldkampioenschap in de 125 en 250 cc klasse.

Bijzondere ‘minibike’

Bij Caffé Pranzo aan het Ceresplein staan twee minibikes opgesteld. Een van deze ‘kleine broertjes’ ,van de GP machines elders in de stad, is een zeer zeldzame en bijzondere JLO Minio 30. Een opklapbare minimotor, lees bromfiets, uit 1968. Een mooie blikvanger in de zaak van Henk Hoeksema en Nicole Koopmans. ,,De minibike is nog van mijn vader geweest en ik heb er in m’n prille jeugd op leren rijden en schakelen”, aldus Hoeksema. Dat dit niet zonder slag of stoot ging blijkt uit zijn verhaal ,,We gingen vaak met het gezin en opa en oma naar Norg om te ‘crossen’. Ik denk dat ik een jaar of vier was en er al op reed. Ik kwam met m’n been beknelt tussen het blok en het stuur, net waar ook de bocht van de uitlaat zit. Ik heb me toen hevig gebrand aan de uitlaat. Dikke blaar op m’n been, maar ik ben er altijd op blijven rijden. Gisteren heb ik hier voor de deur nog een rondje gereden”, aldus de trotse eigenaar van de JLO.

Een rondgang langs de verschillende etalages en winkels met motor- en TT gerelateerde items is zeker de moeite waard, want bij veel tentoongestelde items zit een bijzonder verhaal. Het VVV is van plan de route in kaart te brengen zodat belangstellenden en bezoekers aan het centrum van Assen de ‘Tourist Tippel’ kunnen lopen.

Foto © M. Babtist – Spiegelgrafie