TT Festival Assen officieel geopend

DELEN

ASSEN – Burgemeester Marco Out verrichtte woensdagavond op het Koopmansplein in Assen de publieksopening van het TT Festival. Een driedaags festival, met een uitstekend programma, dat motorsportliefhebbers uit alle windstreken naar de Drentse hoofdstad trekt.

Niet alleen motorsportliefhebbers doen deze dagen Assen aan. Diverse Engelse Bobby’s werden woensdagmiddag door burgemeester Marco Out verwelkomd. De Bobby’s komen sinds 2007 naar de TT Festiviteiten. Ze zijn daarmee makkelijk aanspreekbaar voor hun vele landgenoten die in Assen verblijven rond de TT, maar de ervaring heeft geleerd dat ook vele Nederlandse bezoekers graag met de Bobby’s op de foto gaan.

Japanse TV maakt opnames

Reporters van de Japanse televisiezender Nippon TV maken tijdens de TT-week in het Drents Archief een documentaire over de geschiedenis van de TT. De Japanners zijn geïnteresseerd in de lange traditie van de TT, de oudste programmaboekjes en documenten, filmbeelden van de races op het oude circuit en natuurlijk in foto’s en documenten van de eerste Japanse racers die in de jaren’60 aan de start verschenen.

TT-archief

Het TT-archief wordt al jaren zorgvuldig bewaard in het Drents Archief. De eerste TT werd al gehouden in 1925, maar vanaf 1938 is er vooral veel bewaard gebleven. Er zijn oude programmaboekjes, veel filmmateriaal en oude documenten van onder andere inschrijvingen voor de races. Op deze manier kon niet alleen de eerste Japanse winnaar worden terug gevonden, maar is het Drents Archief er ook achter gekomen welke Japanner als eerste mee deed. Jongere interessante archiefstukken zijn de oude kaarten van het circuit, waarvan de eerste uit 1986 komt.

Reportage

De filmopnames bij het Drents Archief zijn onderdeel van een uitgebreide reportage over de TT Assen. De reporters gaan ook naar het TT-museum in het VVV-kantoor van Assen. Hier staan onder andere twee oude motoren, waarvan de eigenaren in beeld gebracht worden. Ook bezoekt de filmploeg het TT-festival, tijdens de TT NightRide op vrijdag 26 juni en worden er opnames gemaakt van het prachtige TT-monument aan de A28.

TT-week

Naast de reporters uit Japan, zijn bezoekers tijdens de TT-week ook welkom in het Drents Archief. In de Digilounge draait een filmcompilatie over de hoogtepunten van de reünie in 1998, waar de grootste helden van de TT opnieuw bij elkaar kwamen. Ook zijn er posters te koop en kunt u afbeeldingen van oude programmaboekjes digitaal bekijken. Voor slechts € 5,- kunt u de film ‘De TT van Toen’ bekijken in de filmzaal van het Drents Archief, Brink 4, in Assen.