TT Festival of TT ‘Pas op met alcohol’

DELEN

ASSEN – De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat veel bestuurders geen rekening houden met restalcohol. Ook dit jaar controleert de politie tijdens de TT in Assen op restalcohol. Restalcohol is de term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand gemeten kan worden nadat deze persoon een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Het blijkt dat nog steeds veel bestuurder zich hier niet bewust van zijn.

Bij gezonde personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van ongeveer 1 à 1,5 uur per horecaglas. Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. De afbraaksnelheid is bij iedereen verschillend. Bij grote hoeveelheden alcohol kan het een volle dag duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is. Drink je bijvoorbeeld zes horecaglazen alcohol dan betekent dit dat alle alcohol pas na zes tot negen uur uit het lichaam verdwenen is.

Het is dus mogelijk dat iemand die op een feestje veel gedronken heeft, ook de volgende dag nog niet in staat is om te rijden.