TT Run met een bijzonder randje

DELEN
ASSEN – Daar stond ze, moederziel alleen in de pitstraat. Wachtend op het startsein voor de TT Run op het circuit van Assen. Ze viel op door haar houding, haar blik in de verte, die naar niets leek te kijken. Diep in gedachten.

De tekst op haar shirt bevestigde het vermoeden dat er meer aan de hand was dan alleen een rondje hardlopen voor het plezier. “Nog 1x over de finish dit jaar, voor Mark. Mijn trots !”, de tekst op haar shirt. Dat was haar boodschap die dag. Haar blik en de tekst trok de aandacht en een gesprek maakte duidelijk waar het om draaide.

Haar man Mark Viveen is een coureur van Ducati Racing Zwolle, uitkomend in de OW Cup (Open Wegrace Competitie).

Tijdens de OW Cup van zaterdag 14 mei jl. kwam Mark akelig ten val ter hoogte van de Geert Timmer bocht. De blessures leken mee te vallen, maar achteraf bleek het tegendeel waar te zijn.

Mark kreeg op zondagavond last van zijn benen en heeft vervolgens het ziekenhuis bezocht. Na diverse foto’s en een scan bleek hij een gebroken ruggenwervel te hebben opgelopen tijdens de crash.

DSC01869aDe wervel is ineen gedrukt en er is een stukje los. Wekenlang verplichte bedrust en een streep door zijn raceseizoen van 2016. Hoe het seizoen voor 2017 gaat verlopen is nog de vraag. De impact van de crash is groot. Het had allemaal heel anders kunnen afgelopen wanneer Mark niet naar het ziekenhuis was gegaan. De schrik zit er goed in.

Marloes had al eerder afgesproken om de TT Run te lopen, al voor de crash. Ze vertelt: “Door de crash en de blessures van Mark sta ik hier met een dubbel gevoel. We zijn hier altijd samen op het circuit met het team. En nu sta je hier alleen in de pitstraat en ligt hij thuis plat. Dat is moeilijk, maar ik doe het gewoon”. Speciaal voor hem heeft ze een shirt laten maken met de genoemde tekst van hierboven. Tevens loopt ze een bedrag van € 100,00 bijeen voor Against Cancer.

“Ja, zijn raceseizoen voor 2016 is voorbij, maar we gaan nog 1x over de finish dit jaar. Zelf heb ik natuurlijk weleens over de baan gelopen, als we op het circuit waren met een race. Maar dit is toch iets anders. Ik doe het voor Mark”.

Ook het overlijden van Teus Oskam, eveneens OW Cup coureur, op 3 oktober jl., heeft grote indruk gemaakt. En zo wordt er nog even gepraat over de minder prettige kanten van het racen. Het gevaar van een crash ligt altijd op de loer en vaak zit het ongeluk in een klein hoekje.

Vervolgens loopt ze verder de pitstraat in, om zich daarna te melden in het startvak voor de hoofdtribune. Precies om 13.30 uur wordt het startsein voor de TT Run gegeven en even later passeert Marloes de startlijn.

Ze loopt twee rondjes, 8,8 km, met als startnummertekst “Gassssss!!”. De racekreet is dus duidelijk zichtbaar. Met een strakke regelmatige rondetijd van 33 minuten per ronde kwam ze uiteindelijk om 14.38 uur over de Finish. Bij de vipboxen gingen de duimen omhoog dat ze het gehaald had. Een topprestatie, vooral onder deze persoonlijke omstandigheden.

De tijd was voor haar niet het belangrijkste. Ze wilde de finish halen, dat was haar doel, al was het kruipend. Voor Mark, die de finish niet haalde op 14 mei jl.

Schijnbaar moederziel alleen stond ze dan in de pitstraat. Maar in haar gedachten was Mark aanwezig en was ze niet alleen. Haar Mark, die haar de kracht gaf om de finish te halen.

“Nog 1x over de finish dit jaar, voor Mark. Mijn trots !” … dat is haar gelukt !

Foto en tekst: M. Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen