Tuigpaarden en menners in de ring bij NIC Assen

DELEN

Het concours hippique NIC Assen biedt dit jaar ruim baan aan de aanspanningen. Naast springen en dressuur kent het concours in de TT Hall ook rubrieken voor de mensport en voor de tuigpaarden.

Op de avond van de openingsdag, woensdag 8 oktober, staat het evenement in het teken van de NIC Tuigpaarden Gala. Dit wordt een avond vol boeiende sport, waarin het prachtige Nederlandse tuigpaard centraal staat.  Deze paarden worden voor een lichte showwagen gespannen, zodat het optimaal kan draven, waarbij de voorbenen in een geweldige stijl hoog geheven worden en vervolgens ruim weggezet. Deze fraaie gang levert een boeiend schouwspel op in de ring.

Hoewel het programma van de NIC Tuigpaarden Gala nog grotendeels ingevuld moet worden, staat nu al vast dat de ereklasse in ieder geval te zien is. In de ereklasse komen paarden met ervaring in actie, paarden die reeds vele prijzen hebben gewonnen. Het is de crème de la crème van wat de tuigpaardensport te bieden heeft.

Naast de tuigpaardenrubrieken komen ook de liefhebbers van de mensport aan hun trekken tijdens het NIC Assen 2014. Om goed te kunnen beoordelen of de accommodatie geschikt is om in de toekomst een wedstrijd voor de wereldbeker vierspannen te houden, zal er tweemaal een vierspanwedstrijd worden verreden tijdens het komende NIC Assen. Op vrijdagavond 10 en zaterdagavond 11 oktober komen de menners in actie. Op vrijdagavond wordt een sessie van twee ronden gehouden en op zaterdagavond is de finale, die eveneens in twee ronden wordt verreden.

Verleden jaar werd NIC Assen door de FEI – de wereldbond voor hippische sporten – gepolst een wedstrijd voor de wereldbeker vierspannen te gaan organiseren. Met de twee menwedstrijden tijdens het komende concours in de TT Hall neemt de Asser organisatie alvast een voorschot op een wereldbekerwedstrijd.

Het internationale concours hippique NIC, dat in oktober haar 59e editie beleeft, kent ook veel springrubrieken. Van de breedtesport met wedstrijden voor pony’s en landelijke ruiters M, Z en ZZ tot internationale wedstrijden met wereldtoppers. Aan het eind van het concours hippique, zondagavond 12 oktober, wordt het inmiddels traditionele NIC Dressuurgala gehouden.

Foto: Roos Meertens.