Tussenstand Provinciale Statenverkiezingen ‘Magere opkomst’

DELEN

ASSEN – Vandaag zijn om half acht de stembureaus in Assen opengegaan voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen.

Burgemeester Marco Out brengt vandaag een bezoek aan alle stembureaus in de gemeente Assen. Hij doet dat als fervent wielrenner per fiets.

Minder dan vier jaar geleden

Om 13.30 uur had 18 procent van de stemgerechtigden in Nederland zijn of haar stem uitgebracht. Dat is 2 procentpunt minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, zo meldt de NOS.

Provinciale Staten

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Vandaag kunnen mensen ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het is voor het eerst dat de verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden.

Tot 21.00 uur uw stem uitbrengen in Assen

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt gemiddeld op 50%, voor de Waterschappen is dit rond de 25% van alle stemgerechtigden.

U kunt tot 21.00 uur uw stem uitbrengen in Assen. Nog geen keuze kunnen maken? Raadpleeg dan De Stemwijzer. Voor het Waterschap kunt u Kieskompas gebruiken.