Willem Homan ‘Uitslag neutrale mini-enquête RTV Drenthe’

DELEN

ASSEN – Alweer een poosje geleden las ik dat de jaarlijkse subsidie voor RTV Drenthe in 2017 verminderd zou gaan worden met 11% per jaar. Een artikel in het Dagblad van het Noorden, met daarin een behoorlijke “klaagzang” van RTV Drenthe’s directeur, de heer Binnendijk, maakte mij daarop attent! Dat artikel wekte mijn nieuwsgierigheid op en ik ben vervolgens eens even gaan zoeken naar een jaarverslag van RTV Drenthe.

Nou, van dat jaarverslag ben ik behoorlijk geschrokken…..vooral het grote aantal medewerkers…..in 2013 maar liefst 95 personen met een gemiddeld salaris van ruim 74.000 euro per jaar. In 2014 zijn er nog 89 mensen bij u in dienst met een nog hoger gemiddeld jaarsalaris van ruim 76.700 euro. Ik vind dat nogal wat…..zelfs in de tijd dat ik wethouder was kreeg ik niet een dergelijk hoog salaris…..maar dat terzijde.

Verder constateerde ik dat RTV Drenthe in 2013 maar liefst zo’n 9,3 miljoen euro subsidie van het Rijk ontving…..in 2014 zelfs nog iets meer….. namelijk zo’n 9,5 miljoen euro! Ik dacht, dat kán toch niet waar zijn….voor dat klein uurtje vrij simpele TV per dag….voor die knullige bejaarden-radio!? En dan behoorlijk “miepen” dat er slechts 11% subsidie in mindering wordt gebracht!? Er blijft nog steeds een formidabel hoog bedrag van 8,5 miljoen euro subsidie per jaar over! Me dunkt dat een dergelijk bedrag nog stééds veel en veels te veel is voor hetgeen u de inwoners van Drenthe aan durft te bieden….

Er viel me nog iets anders op in uw jaarverslag van 2014…..meer dan 25% van de Drentse inwoners zou dagelijks naar TV Drenthe kijken…..het maandbereik zou zelfs liggen op 50% !? De gemiddelde waardering van uw programma’s zou zelfs een 7.3 krijgen als cijfer!? (Deze percentages en cijfers zijn uitgevoerd door Marktonderzoekbureau Kien)

Van deze gevens schrok ik ook behoorlijk! Dat kan echt niet waar zijn….dit moeten gemanipuleerde cijfers zijn…dacht ik direct. Want ik hoor eigenlijk nooit iemand die kijkt en/of luistert naar RTV Drenthe…..en ik spreek toch redelijk veel mensen, waaronder zelfs veel mensen die ouder zijn dan mezelf! De laatste paar maanden maakte ik er ook wel een beetje een sport van om mensen te vragen of ze wel eens naar RTV Drenthe kijken of luisteren….zelfs ik schrik er dan van dat dát eigenlijk minimaal is!

Vandaar dat ik het afgelopen weekend ook een neutrale mini-enquête gehouden heb op de sociale media….en ik snap natuurlijk ook wel dat een dergelijke enquête geen officiele maatstaf is, maar ik was wel eens benieuwd hoe mijn jonge én oude vrienden hier tegen aan keken. Zelfs ik schrok van de uitkomst….bijna wederom geen enkele positieve reactie….

(In de bijlage ziet u het blokje met de (neutrale) vraagstelling, het blokje met de uitkomsten van het onderzoeksbureau Kien…zoals in het jaarverslag 2014 werd gepubliceerd en ook nog een verzamelstaatje met de uitslag van de enquête)

In totaal hebben 126 mensen gereageerd.

Vraag 1: Kijkt u wel eens naar TV Drenthe?

A: JA : 3 personen = 2,4%
B: Af en toe : 7 personen = 5,6%
C: Eigenlijk nooit : 116 personen = 92%

Vraag 2: Luistert u wel eens naar Radio Drenthe?

A: JA : 4 personen = 3,2%
B: Af en toe : 4 personen = 3,2%
C: Eigenlijk nooit : 118 personen = 93,6%

Vraag 3: Hoe vaak kijkt u naar TV Drenthe?

A: Elke dag : 1 persoon = 0,8%
B: Minimaal 1 keer per week : 7 personen = 5,6%
C: Eigenlijk nooit : 118 personen = 93,6%
Slechts 0,8% die dagelijks naar TV Drenthe kijkt? U vermeldt zelf dat er méér dan 25% van de inwoners dagelijks naar TV Drenthe kijkt!????

Vraag 4: Hoe vaak luistert u naar Radio Drenthe?

A: Elke dag : 2 personen = 1,6%
B: Minimaal 1 keer per week : 8 personen = 6,4%
C: Eigenlijk nooit : 116 personen = 92%

Hieronder nog diverse “vraag 5” opmerkingen…..en één ding is wel héél duidelijk, die hoge 7.3 waardering van Marktonderzoekbureau Kien komt hierin beslist niet tot uiting!

# Ik kijk en luister er nooit naar. Saaie programmering, spreekt mij niet aan.
# Ik vind het saai en een oubollige bende.
# Kinderachtig, weggegooid geld en totaal overbodig.
# Totaal geen boeiende onderwerpen. Beetje saaie muziek.
# Een kleuterschool is goedkoper en doet hetzelfde.
# Ik kijk en/of luister er nooit naar, ik erger me blauw aan dat achterlijke schoolboekjes drenths gepraat.
# Ik zap er af en toe langs, maar het kan mij echt niet boeien.
# Ik kijk echt noooooiiiit.
# De muziek die Anouk draait is alleen maar muziek voor zwijmelende 35 + mutsjes.
# Ik vind het een slaapverwekkende en oersaaie bende.
# Zelfs omroep Max is interessanter. Al behoor ik ( nog) niet tot hun doelgroep.
# Dat domme herhalings programma kijk ik niet naar. Vervelend en oninteressant. Boeren shitzooi
# Ik kijk het alleen bij me grootouders, voor jongeren is het niet echt wat.
# Ik ken niemand die er wel naar kijkt.
# Beste meneren en mevrouwen bij RTV Drenthe… Ik kan heel goed knullig, suf en amateuristisch doen, dus mochten jullie nog een vakprutster zoeken…
# Als ik de amateuristische items van RTV Drenthe nieuws soms voorbij zie komen, dan mag wat mij betreft de stekker er heel snel uit worden getrokken.
# Die Burgemeester van Aa&Hunze komt bijna dagelijks in beeld. Hij is nu ook al ambassadeur voor de Voedselbank, maar dat kan helemaal niet want die Hagenees woont in Borgercompagnie en dat ligt in de provincie Groningen.
# Ik kijk en/of luister er nooit naar, ik erger me blauw aan dat achterlijke schoolboekjes drenths gepraat.
# De kwaliteit van onze streek radio/TV is schijnbaar minder belangrijk dan het dialect babbelen.
# Jezelf op de borst kloppen kunnen ze daar erg goed. Velen die ik tegen kom en spreek die zeggen dat ze liever naar RTV Noord kijken als Drenthe. Juist vanwege dat kinderachtige gedoe.

In verhouding veel mensen die schijnbaar alleen tijdens de TT week kijken en luisteren……

# Kijk wel naar het TT journaal
# Kijk alleen tijdens de TT.
# Tijdens de TT week kijk ik er alleen maar naar.
# Wij kijken en luisteren alleen met de TT.
# Alleen tijdens de TT is RTV Drenthe interessant.
# Ik kijk alleen als er een reportage op komt van de TT week.
# Saaiiiiiiii, kijk alleen TT journaal.
# 1x per jaar kijk ik T.T. journaal, verder nooit. En radio??? Euh…hebben ze die ook?

Veel mensen vinden RTV Drenthe een “bejaarden-zender”!?

# Vooral bekeken en beluisterd door de oudjes denk ik.
# Deze bejaardenzender kunnen ze beter afschaffen.
# RTV Drenthe is echt voor de grijze massa!
# Ik ben zelf 71 jaar oud, maar ik wil er niet eens meer naar kijken of luisteren.
# Ik denk dat er veel oude van dagen kijken !
# Die zender is echt voor de oudere generatie die er mee op is gegroeid of zo, voor de jong volwassenen totaal niet boeiend. Om van de muziek te zwijgen…
# TV Drenthe wordt nagenoeg enkel bekeken door bejaarden uit de dorpen.
# Dit gebrabbel wordt alleen nog door onze ouderen gewaardeerd.
# Zelfs in de meeste verzorgings tehuizen wordt er al niet meer afgestemd op RTV Drenthe.
# Hele kinderachtige bejaardenzender.

Nog enkele gedane “andere” reacties
# Ik denk dat ze het een stuk leuker kunnen maken door zich te richten op verschillende doelgroepen in Drenthe.
# Het enige waar ik nog wel naar gekeken heb,is de trektocht, vond ik leuk om te zien,verder heb ik met RTV Drenthe helemaal niks nada noppes‼️
# Ik erger me al een tijd aan die amateuristische en knullige Omroep.
# De muziekkeuze is nogal internationaal i.p.v. regionaal.
# Ze mogen zich zelf nogal graag horen.
# Ik lees de website regelmatig vanwege het regionale nieuws. Maar daar gebruik ik ook andere, ongesubsidieerde sites voor. Die kunnen dat net zo goed.
# Ze zijn daar altijd te laat met het nieuws, dan heb ik het overal elders al gelezen.

De positiefste opmerking was nog de deze: Ik kijk gemiddeld 4 keer per week….luister elke dag….maar er zouden best wat dingen anders kunnen. En als laatste nog een opmerking van een medewerker van RTV Drenthe zelf….die beslist anoniem wenst te blijven….”Ach, het is al een paar jaar niks meer!”

Op de valreep ontving ik nog een “politiek getint” berichtje:

# Het is wel erg verdacht dat van Oosterhout, Van der Tuuk en Tichelaar in verhouding heel veel ruimte krijgen bij RTV Drenthe. Niet geheel toevallig is dat al deze heren Cultuur in hun portefeuille hebben. Van Oosterhout in de gemeente Aa&Hunze en ook nog bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe, Van der Tuuk heeft Cultuur bij de Provincie onder beheer en Tichelaar is ook bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. Waarschijnlijk komen ze extra vaak in beeld omdat ze over cultuurgeld beslissen. De politieke kleur van RTV Drenthe is wel heel erg duidelijk zo…..

Tot slot ook nog even m’n eigen mening:

Zo hééél af en toe kijk en luister ik (63 jaren jong) naar uw zender…..en ik moet zeggen: ik vind het ook echt drie keer niks! Zó kinderachtig, suf, voorspelbaar, overdreven, flauw en achterhaald. Ook de “vriendjespolitiek” staat mij geweldig tegen!

Conclusie van dit alles: Het kan dus echt niet anders zijn als dat RTV Drenthe eigenlijk grotendeels nog wordt bekeken en beluisterd door de grote grijze massa….oftewel de Drentse oudjes….zonder internet dan waarschijnlijk…..

Willem Homan