Unieke archeologische collectie naar het Drents Museum

DELEN

Met de verwerving van een grote archeologische collectie van amateur archeoloog Ger Holtrop uit Borger is het Drents Museum in één klap honderden archeologische voorwerpen rijker. Door een bijdrage van de BankGiro Loterij heeft het Drents Museum de collectie kunnen aankopen. Holtrop bouwde zijn omvangrijke verzameling in de afgelopen vijftig jaar op tot de grootste particuliere archeologische collectie van Drenthe. Het gaat om honderden objecten uit de periode van de vroegste inwoners van Drenthe tot de middeleeuwen.

Uiterst zeldzaam zwaard

Hoofdconservator Jaap Beuker is verheugd over de aankoop: ‘De aanwinst is voor het Drents Museum niet alleen van belang door zijn omvang, maar ook door de kwaliteit van vele voorwerpen’. Topstuk van de collectie is een meer dan 60 centimeter lang bronzen zwaard dat rond 1941 bij Drouwen werd gevonden. Het zwaard lag jarenlang bij de vinder in de kast. Na het overlijden van de vinder kocht Holtrop het van de erfgenamen. Het zwaard werd 3000 jaar geleden in de late Bronstijd bij Drouwen aan hogere machten geofferd. Ten westen van de rivier de Weser is slechts één ander exemplaar van zo’n zwaard bekend. In de nieuwe aanwinst zijn veel bronzen objecten vertegenwoordigd. Voor een particuliere collectie is dat uitzonderlijk. Naast het zwaard bestaat de collectie uit onder meer verschillende (bronzen) bijlen en een bronzen lanspunt. Ook meer dan honderd bijlen, verschillende sikkels, dolken en hamers is het Drents Museum nu rijker.

Actieve zoektocht

Holtrop kocht niet alleen objecten op, hij zocht zelf ook actief naar archeologische schatten. Zo vond hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw in een bouwput in Rolde twee klokbekers en crematieresten. De opgraving die vervolgens door het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut werd uitgevoerd, bracht nog een kleine beker en crematieresten aan het licht. De kleine klokbeker verhuisde naar het Drents Museum en de twee andere rijk versierde exemplaren stonden in een vitrine bij Holtrop thuis. De objecten zijn nu verenigd in het Drents Museum.

Vanaf medio 2015 te zien

De collectie van Ger Holtrop bestaat uit vele honderden objecten. Een selectie is vanaf medio 2015 te zien op de afdeling Archeologie in het Drents Museum.