Unieke inkijk in gesloten Noord-Korea Drents Museum Assen

DELEN

Lieflijke familietaferelen, heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en loftuitingen aan de Grote Leider. In de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea geeft het Drents Museum aan de hand van circa 100 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt. De tentoonstelling – van 3 april tot en met  30 augustus – toont hoe het regime sociaal-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd is in het museum de fototentoonstelling North Korean Perspectives te zien.

Geïdealiseerde samenleving

De werken in de expositie komen uit een bijzondere Nederlandse privécollectie van verzamelaar Ronald de Groen. Gedurende 20 jaar heeft een speciaal daarvoor aangestelde groep Noord-Koreanen het land afgezocht naar sociaal-realistische kunst van hoge kwaliteit. De schilderijen schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet en patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang, en de vruchtbaarheid van de landbouw.

Kunst als politiek medium

Onder het visionaire leiderschap van Kim Il Sung (Eeuwig President van de Republiek, 1912 – 1994) heeft dit utopische Noord-Korea zich losgeworsteld van de last van het verleden. De Kim Utopie verbeeldt dat de Noord-Koreanen in alle vrijheid kunnen werken aan een paradijselijke toekomst. Tegelijkertijd tonen de werken in de expositie de macht van kunst als politiek medium en de verwevenheid van kunst en politiek, zoals we dat ook kennen van Sovjet-Rusland en Maoïstisch China. De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum.

De Kim Utopie is tot stand gekomen in samenwerking met Dr. Koen De Ceuster, verbonden  aan Leiden Institute of Area Studies van de Universiteit Leiden. De Ceuster is een internationale autoriteit op het gebied van Noord-Koreaans kunst- en cultuurbeleid. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie De Kim Utopie, een uitgave van WBOOKS, Zwolle. Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

North Korean Perspectives

Welke indruk krijgen wij van Noord-Korea aan de hand van de voor ons beschikbare foto’s? Dat is de centrale vraag in de fototentoonstelling North Korean Perspectives die tegelijk met De Kim Utopie te zien is in het Drents Museum. Gaat De Kim Utopie vooral over het geïdealiseerde Noord-Korea, in de fototentoonstelling wordt de officiële versie van de staat versus een alternatieve kijk op het land getoond.

Tegenover de goedgekeurde foto’s van het staatspersagentschap KCNA en fotografen als Philippe Chancel en Pierre Bessard, staan beelden van internationale fotojournalisten die in Noord-Korea werken, zoals David Guttenfelder en Thomas Van Houtryve. Maar ook beelden van internationale kunstenaars zoals Alice Wielinga en Seung Woo Back, die door fotografie – al dan niet in combinatie met andere media – hun visie geven op Noord-Korea. Deze projecten bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.