Unieke muziektheatervoorstelling in de Malevich expositie

DELEN

Op 31 januari, 8 februari, 7 maart, 14 maart en 15 maart 2015 worden bezoekers van het Drents Museum op een unieke combinatie van kunst en theater getrakteerd.  In de Malevich-tentoonstelling wordt door theatergezelschap De Lege Ruimte en Het Kamermuziekparadijs de muziektheatervoorstelling Ze snappen er niet dat van opgevoerd. De voorstelling is gebaseerd op vijf gedichten van de Russische schrijver Majakovski die speels, grappig en soms naar het absurdisme neigen.

De grappige en lichtvoetige voorstelling is een ode aan de genialiteit van de poëzie van Majakovski. Bezoekers worden om 12.00 en 14.00 uur door de tentoonstellingsvleugel geleid waar de gedichten met muziek en toneel worden opgevoerd. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers en geschikt voor jong (vanaf 8 jaar) en oud.

Majakovski en Malevich

Kazimir Malevich geldt als een van de grootste en meest vernieuwende Russische kunstenaars. Vladimir Majakovski (1891-1930) wordt als een van de belangrijkste schrijvers van zijn tijd gezien. Beiden waren tijdgenoten en hingen het futurisme aan. Een belangrijk aspect van de veelzijdigheid van Majakovski zijn de toneelstukken die hij schreef. Een aantal hiervan werd oorspronkelijk op de planken gebracht door regisseur Vsevolod Mejerhold waarbij kunstenaars als Malevich de voorstelling vormgaven.

De makers

De Lege Ruimte uit Assen en Het Kamermuziekparadijs uit Tynaarlo werken al jaren met elkaar samen. Jos Visscher, artistiek leider van De Lege Ruimte, is verantwoordelijk voor de regie, Jan Misdom bewerkte de muziek van Prokofiev en de voorstelling wordt gespeeld door Suzanne Groote, Aly Kampinga en Sonja Speelman.

Tentoonstelling Kazimir Malevich

De solotentoonstelling Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie is tot en met 15 maart 2015 te zien. Uniek aan deze grote tentoonstelling is dat voor het eerst in Nederland het latere en vrij onbekende figuratieve werk van Malevich centraal staat.  Daarnaast wordt een serie kostuums en ontwerptekeningen getoond en is zijn dodenmasker te zien. Alle voorwerpen zijn afkomstig uit het Staats Russisch Museum in St. Petersburg.