Veel activiteiten rondom Olympia’s 3M Tour Assen

DELEN

ASSEN – Olympia’s 3M Tour start in 2015 met een ploegentijdrit van vijftien kilometer rond de Drentse provinciehoofdstad Assen. Dat gebeurt op dinsdag 12 mei. Diezelfde dag is Assen het vertrekpunt van de tweede rit in Nederlands oudste etappekoers met aankomst in Ureterp. Assen wil zich met het evenement nog nadrukkelijker op de kaart zetten als hoofdstad van fietsprovincie Drenthe. In 2009 organiseerde deze stad al de start van de Ronde van Spanje (Vuelta). Dit keer is gekozen voor een Nederlands topwielerevenement.

Op zaterdag 9 mei zijn er activiteiten rond wielrennen in de binnenstad van Assen.  Er wordt in Assen van alles georganiseerd rondom de ploegenpresentatie in de Nieuwe Kolk, de proloog en de eerste etappe.

Op maandagavond 11 mei 19.30 uur is er een ploegenpresentatie. Alle vijftien wierploegen die meedoen aan de Olympia’s 3M Tour presenteren zich maandag om 19,45 uur in de grote zaal van De Nieuwe Kolk. Aanmelding is niet nodig, iedereen is welkom. Aansluitend worden de deelnemende renners aan het publiek gepresenteerd.

Wielrennen inspireert tot schrijven 

Het wielrennen is de inspiratiebron geweest is voor heel veel schrijvers. Er zijn tal van documentaire, maar ook meer literaire, en filosofische beschouwingen over de wielersport verschenen. Waarom spreekt juist de wielersport zo tot de verbeelding? Is het de heroïek en triomf, met daarnaast juist de tragiek, het lijden, het afzien? De sport levert als geen andere sport stof tot verhalen. Waarin zit de verhaalkracht van de wielersport? De lastig te doorgronden regels van het spel, slimme listen die er toe leiden dat niet de beste maar de sluwste wint. Het gebruik van prestatieverhogende middelen en doping en de schandalen daaromheen. Het voor de toeschouwer ondoorzichtige koersverloop. Dit alles zorgt voor stof tot nabeschouwing en brengt de schrijverspen in actie.  Elke koers is een roman, een toneelstuk”, zegt schrijver en oud-wielrenner Peter Winnen.

Boeken over wielrennen

Klassiek voorbeeld is De Renner van Tim Krabbé over de sportman die tot op de bodem van zijn psychische en fysieke mogelijkheden gaat, om door dat gevecht met zichzelf en de anderen, de hoogste toppen van sportgeluk te bereiken. Ook Jan Siebelink zelf groot wielerliefhebber schreef een wielerboek: Pijn is genot. Hij focust voornamelijk op het afzien.

Boeken over wielrennen zijn beschikbaar in de boekencollectie van Bibliotheek Assen.