Veel zwartrijders tijdens de Drentse Fiets4daagse

DELEN

Vandaag zijn duizenden deelnemers aan de 49ste Drentse Fiets4Daagse van start gegaan. Het evenement is in Meppel officieel geopend door wethouder Henk ten Hulscher. Met de start van het vierdaagse evenement is ook het startsein gegeven voor de honderden zogeheten ‘Zwartrijders’ die tussen de ‘betalende’ deelnemers de routes van de Drentse Fiets4daagse rijden.

Nieuws in Assen reed mee op de 40 kilometer route vanuit startplaats Assen en constateerden dat ook dit jaar ‘zwart’ gereden werd. “Bij pleisterplaats Oudemolen stond een paar uit Limburg zonder deelnemersvlag, die overigens goed zichtbaar op de fiets gedragen moet worden. Ik reed al vanaf Assen achter dit paar die de controlepost in Zeijen en Vries voorbij gingen. Toen ik het duo aansprak dat ze hun vlaggetje niet op de fiets hadden, antwoorden ze in koor ‘…maar we fietsen niet de hele route mee hoor’, aldus onze fietsende reporter.

Het fenomeen “zwartrijden” is voor de organisatie echter niet nieuw. “Het gebeurd elk jaar weer en dat is een groot gemis voor ons als organisatie. Wij maken veel kosten om de deelnemers mooie routes en activiteiten voor te schotelen”, zo laat standplaats Assen voorzitter Martin Verhage weten.

Dit jaar is er door de gemeente nog een klein bedrag aan subsidie overgemaakt, deze subsidie zal in 2015 bij de 50ste editie geheel van de baan zijn. Ook sponsoren zijn moeilijk te vinden ondanks dat de Drentse Fiets4daagse een grote economisch motor is voor Drenthe. Zwartrijders zijn dus een grote verliespost en dit loopt echt in de tientallen duizenden euro’s wat de organisatie misloopt. “In 2013 kwamen 3000 deelnemers aan de start in Assen. Bij telling langs de weg reden 600 zwartrijders over vier dagen mee langs de route”, aldus Verhage.

De ‘zwartrijders’ verschijnen soms per groep aan de start waarbij slechts één betaalde deelnemer een stempelboekje ophaalt en vervolgens met de hele groep onderweg gaat. Er zijn ook verhalen bekend van stempelboekjes die zogenaamd zijn verloren en deelnemers bij de controleposten verschijnen dan met een simpel A4-tje om stempels te verzamelen.

Coördinator van de Drentse Fiets4daagse Ieke Knoop “Dit jaar staan onze vrijwilligers ook weer langs de route met tellertjes om zo het aantal zwartrijders in kaart te brengen. We hebben in totaal geen concrete cijfers maar we zullen met het bestuur zeker weer overleggen welke acties we ondernemen tegen dit fenomeen”.

Foto – Tekst © Nieuws in Assen