Veertje opening De Nieuwe Kolk Assen is terug

DELEN

Veertje opening De Nieuwe Kolk Assen is terug

Een jaar geleden speelde ze een hoofdrol in de openingsvoorstelling van De Nieuwe Kolk: een donzig veertje. Met een koninklijke zucht werd ze de lucht in geblazen en daarmee leek het veertje in de vergetelheid te geraken. Tot ze vorige week weer opdook, precies op de eerste verjaardag van De Nieuwe Kolk.

Veertje
Het Veertje – Foto: Yolanda Visser

Vorig jaar op 22 september vond de opening van De Nieuwe Kolk in Assen plaats. Het cultuurpaleis werd geopend met de theatervoorstelling ‘De oude man en de I-Fee’, speciaal daarvoor geschreven door Asser kinderboekenschrijver Chris Vegter. In het stuk speelde een wit veertje een rol. Dat veertje werd door Prinses Margriet weggeblazen om zo het nieuwe theater leven in te blazen. Daarmee leek een einde te zijn gekomen aan de korte carrière van het veertje.

Vrijwel niemand wist dat Hans Jansen, manager communicatie en externe relaties van de NAM, zich over haar ontfermd had. Directeur van DNK, Hilko Folkeringa herinnert zich: “Hans heeft me toen plechtig beloofd dat we het op een dag terug zouden krijgen. Daar heb ik nooit aan getwijfeld, maar wat en wanneer precies… daar had ik geen flauw idee van.”

Dat moment kwam dit jaar, weer op 22 september, de eerste verjaardag van de DNK. Folkeringa: “Hans Jansen overhandigde me een prachtige bokaal van doorzichtig kunststof. En daarin zat hét veertje gevat. Ik was heel verrast. Wat een prachtig kunstwerkje en wat een prachtig gebaar!” Folkeringa belooft dat het verjaardagscadeau een mooie plek zal krijgen in het cultuurportaal van DNK, zodat iedereen hem daar kan bewonderen.