Veranderd winkelstad Assen in een spookstad

DELEN

Het gaat slecht met de detailhandel in Nederland. De omzet van winkels loopt terug, terwijl de kosten hoog blijven. Faillissementen nemen toe, net als de leegstand in winkelstraten. In vele steden in Nederland is er een grote leegstand aan winkelpanden. Assen heeft ook te kampen met grote leegstand, zoals onder anderen in winkelcentrum ’t Forum, Cité en de Kloosterveste.

Maandagavond maakte Macintosh bekend bijna 80 winkels van Scapino, Dolcis, Manfield en Kwantum in Nederland te sluiten. Oorzaak ligt volgens het moederbedrijf in de succesvolle internetverkopen dat ten koste gaat van de fysieke winkels. Vandaag is bekend gemaakt dat de vestigingen van Schoenenreus ook dicht blijven. Het personeel heeft vandaag een brief gekregen waarin staat dat de landelijke winkelketen uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Leegstand ‘winkelstad’ Assen

De leegstand baart zorgen en kan mede de oorzaak zijn van verwaarlozing en achteruitgang van een winkelcentrum of winkelstraat. De panden krijgen nauwelijks of geen aandacht meer, ramen en gevels worden niet meer schoongemaakt et cetera. Statistieken wijzen uit dat de leegstand alleen maar zal toenemen, dit heeft ook te maken met de crisissfeer waar we nu en de komende jaren in zitten. Afgezien nog van internet bedrijven die jaarlijks voor vele miljarden aan de particulier leveren.

“ We proberen waar mogelijk met partijen een oplossing te vinden” Gemeente Assen

In winkelcentrums en via social media doet men oproepen om vooral naar de winkels in de wijk of stad te komen. Zo werd vorig jaar een Facebook pagina opgericht ‘Red De Vest’ om bewoners uit de wijk Kloosterveen te stimuleren te gaan winkelen in hun eigen wijk. Koopzondagen werden ingesteld, echter bleek dit voor Winkelrijk Marsdijk geen succes. Het winkelende publiek kwam op zondag niet opdraven. Op social media ook veel suggesties om de problemen aan te pakken. De roep naar grote winkels die veel winkelend publiek aantrekken zoals Primark of een mega Action. Echter dergelijk grote discounters zullen nooit hoge huren gaan betalen en willen het liefst op A1 locaties zitten met zéér veel vierkante meters.

Gemeente Assen

Net als in andere steden is er ook in Assen sprake van leegstand. V&D en veel franchisers van het HEMA concern zitten momenteel in financieel zwaar weer en je kunt je toch niet indenken dat dergelijk grote bedrijven uit het straatbeeld zullen verdwijnen en het winkelhart zal veranderen in een spookstad. Velen vragen zich af wat de gemeente aan de leegstand doet. “We proberen waar mogelijk met partijen een oplossing te vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld in de Singelpassage starterssubsidies beschikbaar gesteld en tegelijkertijd afspraken gemaakt met eigenaren van panden om hun huren te verlagen”, laat Martin de Bruin van de gemeente Assen aan onze redactie weten.

Internet floreert, winkeliers lopen achter

“ Met name zelfstandige winkeliers laten massaal kansen en daardoor omzet liggen. Zij maken gebruik van verouderde technologieën voor hun website en 28% heeft zelfs helemaal geen website.” TNS Nipo

Vele winkeliers geven het internet de schuld van hun dalende omzet. De verkoop van producten via het internet floreert. Internetwinkels hebben niet te maken met dure huur van een pand, energiekosten, extra winkelpersoneel et cetera. De Thuiswinkel Markt Monitor (TMM) is het benchmark-onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. 16 december werden de resultaten van het derde kwartaal 2014 bekend gemaakt. In Nederland zijn in die periode 9.911.944 kopers actief geweest op het internet en deden gezamenlijk 30.636.152 online aankopen.

Winkeliers die hun omzet stabiel willen houden zouden er dus goed aan doen om met hun waar ook online de markt op te gaan. Groot voordeel, uw online winkel kent geen sluitingstijd! Communiceer nieuwe producten, acties, nieuws via social media.

Laat geen kansen liggen

Met name zelfstandige winkeliers laten massaal kansen en daardoor omzet liggen. Zij maken gebruik van verouderde technologieën voor hun website en 28% heeft zelfs helemaal geen website. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo geruime tijd geleden al heeft uitgevoerd.

De meest significante uitkomsten van het onderzoek:

•28% van de MKB bedrijven heeft geen website
•25% heeft een website die 4 jaar of ouder is
•37% geeft aan binnen twee jaar te investeren in een nieuwe website
•51% gaat de constructie van hun website uitbesteden

Het merendeel van de bedrijven in het MKB ontbreekt het aan de specifieke (online) kennis om hun website te bouwen en te beheren, laat staan de winkelvoorraad online aan te bieden.

Nieuw businessmodel

Wanneer u wilt weten of een supermarkt open is, dan kijkt u bijvoorbeeld op openingstijden.nl. Wanneer u de dichtstbijzijnde kapper, bakker, slager of restaurant zoekt, is het zeer waarschijnlijk dat u een zoekopdracht in Google invoert. Wanneer u autoschade heeft, zoekt u online het dichtstbijzijnde schadeherstelbedrijf op. Als uw organisatie niet of nauwelijks vindbaar is, zal u de strijd verliezen van uw directe concurrenten. De kans is namelijk zeer aanwezig dat zij wel goed vindbaar zijn en een up-to-date website hebben.

Tot slot! Winkels moeten internet en technologie integreren, anders overleven ze niet. Dat is de boodschap van Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit en auteur van diverse boeken over retail. In zijn boek Red de winkel!, dat donderdag uitkomt, pleit Molenaar voor een nieuw businessmodel waar winkeliers op een andere manier samenwerken met fabrikanten, vastgoedeigenaren en gemeenten.

© Nieuws in Assen