Verteldag in Bibliotheek Assen

DELEN

Wereldverteldag Bibliotheek De Nieuwe Kolk Assen

Op 20 maart vindt jaarlijks de Wereldverteldag plaats. In dit kader presenteert Bibliotheek Assen in samenwerking met de  Asser Vertelkring een middag met verhalen voor jong en oud in Bibliotheek De Nieuwe Kolk. Vanaf  14.00 uur zijn verhalenvertellers  van  de Asser Vertelkring actief  op diverse plekken in de bibliotheek.  Bezoekers van alle leeftijden zijn welkom om te luisteren naar opmerkelijke, spannende of ontroerende  verhalen die tot leven gebracht worden door vertellers die je verbeelding weten te prikkelen.

Wereldverteldag

Op Wereldverteldag (World Storytelling Day) worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Wereldwijd krijgt de kunst en het ambacht van de verhalenverteller de aandacht. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn in Azië en Australië de eerste vertellingen te horen.  Als verhalenvertellers op het oostelijk halfrond alweer nagenieten van hun optredens, worden in Amerika en Canada de eerste verhalen verteld. De datum 20 maart is niet toevallig gekozen. Het is het begin van de lente en de herfst in respectievelijk het noordelijke en zuidelijke deel van de wereld.

Podiumkunst in opkomst

Verhalen vertellen is een oeroude vaardigheid die de laatste jaren weer volop in de belangstelling staat – toegepast in bedrijfsleven en zorg, of als relatief onbekende podiumkunst. Door het directe contact met het publiek en de mimiek en gebaren van de verteller komt een verhaal tot leven. Of het nu gaat om een oude legende, een romantisch sprookje of een literair verhaal: een verhalenverteller geeft het door op een manier die mensen raakt.