Vervalst recept tramadol aangeboden in Assen

DELEN

ASSEN – Woensdag is bij een apotheek in Assen een vervalst recept voor tramadol 50 mg, 240 stuks, aangeboden. Het voorval is door de betrokken apotheek gemeld bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), brancheorganisatie voor apothekers.

De vrouw die de recepten inlevert, gebruikt receptenpapier van huisartsenpraktijk Y. G. Jansen uit Rotterdam. De datum op het receptenpapier is 18 september 2015.

Het handgeschreven recept is voor dhr. A. B., geboortedatum 05-04-1970.

Wat is tramadol?

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller of opioïd. Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij ernstige pijn en bij zenuwpijn. Bij inname van Tramadol kan sufheid, slaperigheid, een draaierig gevoel en een verminderd reactievermogen optreden. Het middel is gevaarlijk bij inname van een grote dosis.

Vervalste recepten

Regelmatig worden apothekers geconfronteerd met vervalste recepten. Daarmee kan de gebruiker bijvoorbeeld proberen aan verslavende middelen te komen voor zichzelf of om aan derden te verkopen. Deze vorm van fraude kan zich ook door vertalen naar de verzekeraar, wat ook voor de apotheker gevolgen kan hebben.