Verwijdering fosfor Het Kanaal is begonnen

DELEN

Assen – Aannemer BODAC is 5 juli begonnen met het verwijderen van de bagger uit Het Kanaal tussen de voormalige Venebrug en de huidige Weiersbrug (ter hoogte van de Venestraat). In dit slib was op 18 juni fosfor aangetroffen.

Voor de verwijdering van de bagger gebruikt de aannemer speciaal materieel dat explosie-bestendig is. Daarbij ontgraven zij de bagger vanaf het water met een kraan op een ponton. De bagger wordt vervolgens in een bak afgevoerd. Hierbij zorgen zij ervoor dat het slib niet in aanraking komt met zuurstof. Fosfor ontbrandt namelijk alleen op het moment dat er zuurstof bij komt. Om de veiligheid voor de omgeving te garanderen wordt het werk afgezet met hekken. Ook voorziet de aannemer de baggerlocatie over een lengte van 20 meter van beschermingsdoeken.

De bagger wordt vervolgens op een braakliggend terrein bij de havenkom verspreid en onderzocht op mogelijke explosieven. Ook hier plaatst de aannemer hekken en doeken. Eventueel aangetroffen explosieven worden ter vernietiging bij de Explosieven Opruimingsdienst aangeboden. Bij alle werkzaamheden is een deskundige op het gebied van opsporing van explosieven aanwezig.

Als het werk volgens planning verloopt is de Blauwe As rond 15 juli open voor het vaarverkeer.

Foto’s: M. Babtist