Vijfde ronde Voorleeskaravaan feestelijk afgesloten

DELEN

Vijfde ronde Voorleeskaravaan feestelijk afgesloten

Vrijdag 14 juni vond het afscheidsfeest van de Voorleeskaravaan plaats op de 1e etage in Bibliotheek in De Nieuwe Kolk. Het project Voorleeskaravaan heeft als doel ondersteuning bij het voorlezen bij gezinnen thuis.

De Voorleeskaravaan trekt inmiddels deelnemers uit heel Assen. Gezinnen waar behoefte is aan ondersteuning, bij het voorlezen aan de kinderen in het Nederlands, kunnen meedoen. Studenten van Stenden Hogeschool pabo de Eekhorst uit Assen en pedagogiek studenten van Hogeschool Windesheim uit Zwolle komen wekelijks bij de gezinnen over de vloer om voor te lezen. De betrokken gezinnen en scholen zijn blij met de Voorleeskaravaan: door deze extra aandacht gaat de  taalontwikkeling van de kinderen aantoonbaar vooruit. De studenten zijn eveneens heel positief over de Voorleeskaravaan: ze krijgen de kans om andere culturen beter te leren kennen en ervaren heel direct wat voorlezen kan betekenen.

Nu is de vijfde ronde van de Voorleeskaravaan afgesloten met een feestje in bibliotheek De Nieuwe Kolk. Een half jaar geleden kwamen de deelnemende gezinnen per trekkertram naar de bieb en werden daar ontvangen door de studenten. Vanaf dat moment lazen de studenten wekelijks voor aan ‘hun’ voorleeskind in het gezin waar ze aan gekoppeld werden. Na een half jaar zijn er mooie relaties ontstaan en is het moeilijk om afscheid te nemen. Tijdens het feestje drong het bij een van de voorleeskinderen pas door dat zijn voorleesjuf niet meer wekelijks bij hem zou komen om voor te lezen en te spelen. Dat was wel even slikken… Gelukkig was er voor alle deelnemers (kinderen en studenten) een mooi prentenboek als herinnering! Een prentenboek van kinderboekenillustrator Natascha Stenvert, die het feestje opluisterde met een interactieve vertelling over ‘De nepbeesten van Basje Berenklauw’.  Onder haar enthousiasmerende leiding creëerden de kinderen nog mooie kunstwerkjes ter afsluiting van het feestje.

Initiatief

De Voorleeskaravaan is een initiatief van Bibliotheek Assen en zal komend schooljaar weer opnieuw van start gaan. De Voorleeskaravaan werd dit jaar mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Fonds Kinderpostzegels.

Foto: Ineke Heijting