Virtual reality rijsimulator bij CS Vincent van Gogh

DELEN
ASSEN – Afgelopen dinsdag 2 februari waren jongeren van Stichting Responsible Young Drivers (RYD) met hun virtual reality rijsimulator ‘3DTripping’ te gast bij CS Vincent van Gogh op de locatie Lariks in Assen.

Leerlingen werden  uitgenodigd om plaats te nemen in de rijsimulator. Hierin konden zij met behulp van een virtual reality bril aan den lijve ondervinden hoe gevaarlijk het kan zijn om met alcohol of drugs op achter het stuur te stappen, of in zo’n situatie mee te rijden.

Het duurde slechts enkele minuten na de opbouw van de ‘3DTripping’ rijsimulator voordat er zich al een flinke rij met enthousiaste leerlingen had gevormd. Allemaal wilden ze maar al te graag een stukje in de rijsimulator rijden. Eenmaal ingestapt kregen de scholieren een korte instructie en de opdracht om in de virtuele wereld naar een discotheek te rijden. Daar aangekomen kregen zij in het feestgedruis de keuze om alcohol te drinken, of drugs te gebruiken: xtc, cannabis of paddo’s. Onder invloed van het zelf gekozen middel moesten zij vervolgens weer naar huis te rijden.

Leerlingen CS Vincent van Gogh met alcohol en drugs achter het stuur

Dit bleek geen gemakkelijke opgave en resulteerde bij de meeste deelnemers in een lelijk ongeval. Zo waren er velen die bij overmoedige inhaalmanoeuvres op tegemoetkomend verkeer botsten, door tunnelvisie fietsers over het hoofd zagen of na hallucinaties van de weg raakten. Een enkeling die wel heelhuids door de simulatie kwam werd uiteindelijk van de weg gehaald door de politie. De les was hen echter allemaal duidelijk: met alcohol of drugs op achter het stuur is een slecht idee.

Stichting RYD voert deze bewustmakingscampagne uit in op dracht van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD). Samen hopen zij op deze manier het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren terug te dringen. Een verkeersongeval is namelijk de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen